Σάμος, Κρήτη και Νάξος ενώνουν δυνάμεις και κάνουν… το τραπέζι στους Γάλλους!

 Σάμος, Κρήτη και Νάξος ενώνουν δυνάμεις και κάνουν… το τραπέζι στους Γάλλους!

Ένα γεύμα που περιλαμβάνει ταραμά, κλέφτικο, μπουγάτσα και καριόκες με κυρίαρχο τυρί τη γραβιέρα Νάξου συνοδεία γλυκών κρασιών Σάμου και κρασιών Κρήτης, σίγουρα δεν το φαντάζεται κανείς να συμβαίνει στην καρδιά του Παρισιού αλλά σε κάποια γωνιά της Ελλάδος. Ωστόσο, Γάλλοι επαγγελματίες και δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν όλες αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, “πειραγμένες” περίτεχνα από την γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου που πλέον θεωρείται πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Με τρεις εκδηλώσεις που έγιναν σε δύο ημέρες (13-14 Σεπτεμβρίου) στο εστιατόριο Evi Evane στο Παρίσι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης σε συνεργασία με ρουμάνικη επαγγελματική ένωση κρασιού Professional Wine Association Terasele Dunarii Terraces of the Danube Ostrov σύστησαν τα κρασιά τους στη Γαλλία από κοινού, καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν στο διακρατικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης European quality wines.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός (ΕΟΣ) Σάμου, με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου μέσω του διακρατικού προγράμματος της ΕΕ Mediterranean Cheese and Wine (όπου συμμετέχει με τα κρασιά της και η Περιφέρεια της Ιταλίας Emilia Romagna) ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν από κοινού τα προϊόντα τους, μέσα από ένα οινικό και γαστρονομικό “ταξίδι” που επιμελήθηκε η κ.Νικολάου.

Τα κρασιά της Κρήτης και της Ρουμανίας, όπως και της Σάμου αλλά και η γραβιέρα Κρήτης είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)

Στόχος η εξωστρέφεια και η αύξηση των εξαγωγών, καθώς όπως ανέφερε ο Νίκος Μηλιαράκης, μέλος του ΔΣ του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, οι εξαγωγές αφορούν ένα ποσοστό της τάξεως του 15% με 17% και υπάρχει η επιθυμία να αυξηθεί, παρόλο που σχεδόν το 75% της συνολικής παραγωγής των κρητικών κρασιών διοχετεύεται στην τοπική αγορά και σχετίζεται σε μεγάλο μέρος με την αγορά του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.α.

Ωστόσο στην Κρήτη τα τελευταία 15 χρόνια αναπτύσσεται πολύ το κομμάτι του οινοτουρισμού καθώς στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης -που αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της εμφιαλωμένης παραγωγής- σχεδόν όλα τα οινοποιεία, από τα συνολικά 33, είναι επισκέψιμα.

Γλυκό κρασί Σαμιώτικο και γραβιέρα Νάξου

Η ισχύς εν τη ενώσει και στη Γαλλία όπως επεσήμανε και ο Γιώργος Φτενογιάννης υπεύθυνος εξαγωγών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό που δυο ιστορικοί συνεταιρισμοί όπως της Σάμου και της Νάξου, βρίσκονται μαζί και να ενώνουν μέσα από αυτήν την διαδικασία τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας από κοινού τα προϊόντα τους.

Ο ΕΟΣ Σάμου κατατάσσεται μέσα στα δέκα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει 2.500 παραγωγούς ενώ παράγει 5,5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού όλων των ειδών, ετησίως. Οι εξαγωγές αποτελούν το 50 με 60% της παραγωγής. Εκτός από τη Γαλλία γίνονται εξαγωγές στον Καναδά, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου επιθυμεί η πασίγνωστη στους Έλληνες γραβιέρα Νάξου να ακουστεί περισσότερο και εκτός συνόρων και το 10% των εξαγωγών να ξεπεράσει το 20% στο κοντινό μέλλον. Ο συνεταιρισμός παράγει 1.250 τόνους γραβιέρας το χρόνο. Αριθμεί 700 μέλη, εκ των οποίων οι 500 είναι γαλακτοπαραγωγοί και 200 πατατοπαραγωγοί.

Τις τρεις εκδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα διοργάνωσε η εταιρεία Economotechniki που υλοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σχετικά Άρθρα