Ν. Μάκρη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, βελτιωμένο το μέτωπο – Ενδείξεις εμπρησμού (vid)

 Ν. Μάκρη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, βελτιωμένο το μέτωπο – Ενδείξεις εμπρησμού (vid)

Η κατάσταση είναι αισθητά βελτιωμένη στη Νέα Μάκρη, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας, και η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη. Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της Πυροσβεστικής, στις οδούς Πεύκων και 102, που είναι από τα τελευταία κομμάτια της πυρκαγιάς τα οποία τείνουν να οριοθετηθούν, η εικόνα είναι βελτιωμένη και υπάρχουν μόνο μικρά «καντηλάκια» φωτιάς.

Μετά τις 2:00 τη νύχτα, τόσο ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, όσο και η τοπικές αρχές δήλωσαν στο OPEN ότι οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει ορατός κίνδυνος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής λίγο μετά τις 00:45, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν σε πολλές διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, χωρίς να υπάρχει ενιαίο μέτωπο.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν 112 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων, 36 οχήματα και το Μηχανοκίνητο Τμήμα. Επίσης, έχουν τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις κατοικίες στα τελευταία οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Λιβίσι στη Νέα Μάκρη, αφού οι φλόγες είναι μέσα στον αστικό ιστό και δίνεται μάχη να μην καούν σπίτια, καθώς έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα πεύκα γύρω από αυτά.

Σε εξέλιξη -αν και έχει καλύτερη εικόνα- είναι και η δεύτερη εστία που εκδηλώθηκε κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ, χωρίς να κινδυνεύει αυτή την ώρα το μοναστήρι. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι δυτικοί, αλλά έχει πέσει η έντασή τους.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, έκαιγε σε αυλές σπιτιών, σε δύο μέτωπα, κοντά στον Αγιο Εφραίμ και στο τέρμα της οδού Δήμητρας, στην περιοχή Λιβίσι, όπου έχει πέσει το μεγάλο βάρος της πυρόσβεσης.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα και συγκεκριμένα το marathonpress, υπάρχουν πληροφορίες για καμένες οικίες, κάτι που μέχρι στιγμής πάντως η Πυροσβεστική δεν το επιβεβαιώνει. Για καμένα σπίτια έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος υποστήριξε ότι πιθανότατα «έχει καεί ένα σπίτι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο», σημειώνοντας ότι έχουν προκληθεί και πολλές μικροζημιές σε οικίες.

Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής για το ότι έχουν καεί σπίτια.

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα από το 112 να παραμείνουν σε επιφυλακή: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λιβίσι και Αγία Μαρίνα, παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Βαγγέλης Κυπαρίσσης, μιλώντας στο OPEN, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν και να μην παραμένουν στο σημείο.

Οπως είπε, από τη φωτιά υπάρχουν ζημιές, αλλά όχι σοβαρές. Πρόσθεσε ότι η εικόνα λίγο μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα ήταν καλύτερη, καθώς ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Ο κ. Κυπαρίσσης άφησε επίσης υπόνοιες εμπρησμού, λέγοντας ότι «και μόνο το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τέσσερα διαφορετικά σημεία, βρωμάει».

Κάτοικος της περιοχής, ο Γιάννης Μπαβέλας, μίλησε στο OPEN για την κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Μάκρη. «Μας ειδοποίησαν να εκκενώσουμε τα σπίτια, αλλά γενικά όλος ο κόσμος έχει κατευθυνθεί προς την πλατεία της Νέας Μάκρης» είπε, και πρόσθεσε πως «το μέτωπο του Αγίου Εφραίμ είναι μικρό, πρέπει να έχει σβήσει η φωτιά».

Ο κ. Μπαβέλας σημείωσε πως το δικό του σπίτι βρισκόταν στο 1,5 χιλιόμετρο από το μέτωπο της φωτιάς, «αλλά από ανθρώπους που μένουν εκεί κοντά άκουσα ότι έχουν μπει και στα σπίτια οι φλόγες».

Νωρίτερα, έκκληση να εκκενώσουν τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις εστίες φωτιάς απηύθυνε ο Δήμος Μαραθώνα με ανακοίνωσή του, συνιστώντας ψυχραιμία.

«Μεγάλη φωτιά αυτήν την ώρα στο Λιβίσι και στον Άγιο Εφραίμ. Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το συμβάν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης. Συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους», αναφέρει.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, με ανάρτησή του έκανε λόγο για εκκένωση των οικισμών Λιβίσι και Αγιος Εφραίμ.

Το marathonpress αναφέρει ότι οι κάτοικοι φεύγουν με κατεύθυνση προς την πλατεία της Νέας Μάκρης.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχειρούν για την κατάσβεση του μετώπου. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 25 πυροσβέστες, με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 11 οχήματα. Επίσης, συνδρομή παρέχουν και εθελοντές.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα, στο OPEN, απειλούνται κατοικίες, ενώ ζήτησε ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδίως πεζοπόρων τμημάτων, προκειμένου να σβήσουν τις εστίες που υπάρχουν διάσπαρτες ανάμεσα στις κατοικημένες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα