Τα τρόφιμα που εμποδίζουν την μετάδοση του κοροναϊού – Τι έδειξε έρευνα

 Τα τρόφιμα που εμποδίζουν την μετάδοση του κοροναϊού – Τι έδειξε έρευνα

Τρόπους να αλλάξουν το …σάλιο αναζητούν οι επιστήμονες για να εμποδίσουν την μετάδοση του κοροναϊού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδας Μάικλ Κίνζελ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικής και Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Καρίμ Άχμεντ, αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο τμήμα, διερευνούν συνδυασμούς τροφίμων, που θα μειώνουν και θα πυκνώνουν το σάλιο των ανθρώπων, ώστε κατά το φτάρνισμα, τα σωματίδια να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα, για να «ταξιδεύουν» λιγότερο από τη στιγμή που θα βρεθούν στον αέρα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα χαρακτηριστικά του σάλιου.

“Μέσα σε λίγες ώρες έπαθε 30 με 40 ανακοπές – Έγινε έκρηξη θρομβώσεων ” – Τι είπε η σύζυγος του εισαγγελέα που πέθανε μετά τον εμβολιασμό του

 Στη συνέχεια εφαρμόστηκαν αριθμητικές μέθοδοι που υπολόγισαν με ακρίβεια τις ποσότητες σάλιου στο φτέρνισμα.

Η σύνθεση του σάλιου τροποποιήθηκε χρησιμοποιώντας τρόφιμα, όπως το άμυλο καλαμποκιού, το άγαρ άγαρ, η κόμμι ξανθάνης και το τζίντζερ.

Το τζίντζερ μείωσε την ποσότητα σάλιου που αποβάλλεται από το φτέρνισμα κατά περισσότερο από 80% και ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη μάσκα στη μείωση της απόστασης σταγονιδίων και αερολυμάτων από το φτέρνισμα.

Επίσης, το άμυλο αραβοσίτου και το κόμμι ξανθάνης αύξησαν το πάχος του σάλιου κατά 5 και 2.000%, αντίστοιχα. Έτσι, και αυτά, μείωσαν την απόσταση που μεταφέρονται τα αερολύματα από το φτέρνισμα, περισσότερο από τη μη χρήση μάσκας. Παρόλα αυτά όμως, η χειρουργική μάσκα ήταν ακόμα πιο αποτελεσματική στη μείωση της απόστασης αεροζόλ από το άμυλο καλαμποκιού και το κόμμι ξανθάνης.

 Ορισμένα προϊόντα διατροφής μπορούν να προσαρμοστούν, τόσο για να πυκνώσουν, όσο και για να μειώσουν το σάλιο, ώστε να μειώσουν τη μετάδοση των αερομεταφερόμενων ασθενειών.

Σχετικά Άρθρα