Σπάνιο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό

 Σπάνιο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό

Ένα σχέδιο που αποδόθηκε μόλις πρόσφατα στον Βίνσεντ βαν Γκογκ και δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό, θα παρουσιαστεί στο ομώνυμο Μουσείο του Άμστερνταμ.Ο «νέος» Βαν Γκογκ, με τον τίτλο «Worn Out», χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1882 και είναι μέρος μιας ολλανδικής ιδιωτικής συλλογής. Ήταν γνωστός σε λίγους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μερικών από το Μουσείο Βαν Γκογκ.

Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος παραμένει ανώνυμος, ζήτησε από το Μουσείο να καθορίσει εάν το ανυπόγραφο σχέδιο είναι του Βαν Γκογκ. «Από το στυλ, μέχρι τα υλικά που χρησιμοποιούνται -ένα παχύ μολύβι ξυλουργού και ένα χοντρό χαρτί ακουαρέλας- το έργο είναι σύμφωνο με τα σχέδια του Βαν Γκογκ στη Χάγη», δήλωσε την Πέμπτη, ο Ανώτερος Ερευνητής Teio Meedendorp.

Υπάρχουν ακόμη ίχνη από ζημιά στο πίσω μέρος του έργου, που το συνδέουν με τον τρόπο που ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε άμυλο για να στερεώσει φύλλα χαρτιού στις σανίδες σχεδίασης.

«Είναι πολύ σπάνιο ένα νέο έργο να αποδίδεται στον Βαν Γκογκ», δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου, Emilie Gordenker. «Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να μοιραστούμε αυτό το πρώιμο σχέδιο και την ιστορία του με τους επισκέπτες μας».

Το έργο προέρχεται από μια περίοδο του καλλιτέχνη, που εργαζόταν για να βελτιώσει τις δεξιότητές του ως ζωγράφος πορτρέτων.