EUMED 9: Τους ηγέτες υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Άρχισε η Σύνοδος

 EUMED 9: Τους ηγέτες υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Άρχισε η Σύνοδος

Με την πρώτη συνεδρία αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκινά αυτήν την ώρα η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα.

Πρόκειται πλέον για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

8η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU – MED), με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Σλοβενίας και της Κροατίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των EUMED 9, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοπτάκης είχε τετ α τετ με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (θα φτάσει στις 17:00), τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Απών θα είναι ο Πορτογάλος πρόεδρος, Αντόνιο Κόστα, καθώς στη χώρα διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ωστόσο στη Σύνοδο θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Σχετικά Άρθρα