Πιερρακάκης: Πακέτο 6 δισ ευρώ σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες τα επόμενα χρόνια

 Πιερρακάκης: Πακέτο 6 δισ ευρώ σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες τα επόμενα χρόνια

Ως το «πρώτο σχέδιο Μάρσαλ» για τον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τους πόρους συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στον κλάδο τα επόμενα χρόνια, αθροιστικά, από διάφορες πηγές, επισημαίνοντας ότι το πακέτο αυτό θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθούν έργα, που όχι μόνο θα κλείσουν πληγές του παρελθόντος, αλλά και θα ανοίξουν πόρτες προς το μέλλον.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι για να αξιοποιηθεί η τεράστια ευκαιρία που δημιουργείται, οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα πρέπει να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα, ώστε αυτά να υλοποιηθούν σε εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όλα θα γίνουν «στην ώρα τους».

«Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κομισιόν είχε οριοθετήσει ότι περίπου το 20% (των πόρων) σε κάθε χώρα θα πρέπει να διοχετευτεί σε έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι περίπου 25% και από κοινού με τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές δυνατότητες (ΕΣΠΑ, νέο ΕΣΠΑ, εθνικά κονδύλια και προσεγγίσεις έργων ΣΔΙΤ) δημιουργούν αθροιστικά μια πολύ μεγάλη χρηματοδοτική πηγή, που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όχι απλά το αναγκαία, αλλά και το επιθυμητό (…) Μιλάμε χονδρικά για περίπου 6 δισ. ευρώ για τον χώρο αυτό στα επόμενα χρόνια (…). Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το τεράστιο, μεγάλης δυσκολίας έργο θα επιτευχθεί και θα μπορέσουν όλοι οι διαγωνισμοί να βγουν στην ώρα τους» επισήμανε ο κ.Πιερρακάκης, κατά τον χαιρετισμό του σε συζήτηση -μέσα από τους χώρους της 85ης ΔΕΘ- της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, τους οποίους χαρακτήρισε ως την «Εθνική Ελλάδος του χώρου». Είναι ένα μεγάλο διακύβευμα, πρόσθεσε, «κι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτόν τον εθνικό στόχο εις πέρας για να περάσει η χώρα από την 3η στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

Σχετικά Άρθρα