ΔΕΘ: Τριπλός κλοιός στο Βελλίδειο με 5.500 αστυνομικούς – Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

 ΔΕΘ: Τριπλός κλοιός στο Βελλίδειο με 5.500 αστυνομικούς – Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Σε κλοιό 5.500 αστυνομικών με 60 διμοιρίες των ΜΑΤ η Θεσσαλονίκη εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης, την ώρα που προγραμματίζονται μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εργαζομένων. ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα, ΠΑΜΕ, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, συλλογικότητες, εργαζόμενοι κ.ά. έχουν προγραμματίσει να δώσουν το «παρών» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που φέρεται να κλιμακώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων (πανδημία, οικονομία, πυρκαγιές, ανατιμήσεις κ.ά.).

Σημειώνεται ότι το Εργατικό Κέντρο και η ΓΣΕΕ απέχουν οργανωτικά, με επιχείρημα και πρόσχημα τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο βήμα της 85ης ΔΕΘ, σε τρία σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, πολίτες. Στη συνέχεια με πορείες θα κατευθυνθούν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα καταφέρουν να φθάσουν εκεί, αφού η περιοχή θα είναι αποκλεισμένη από νωρίς το απόγευμα.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

 • Άγαλμα Βενιζέλου: ΑΔΕΔΥ – ΕΔΟΘ Εργατικά Συνδικάτα και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζόμενων Νοσοκομείων
 • ΧΑΝΘ: Σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ Καμάρα: εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και αντεξουσιαστικός χώρος -αυτόνομα φοιτητικά σχήματα ΑΠΘ
 • Συντριβάνι: Γυναικείες, φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες
 • Εγνατία και Αγ. Σοφίας: ΟΚΔΕ, Επιτροπή Αγώνα Διανομέων

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα λένε “όχι” στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Αιτήματά τους είναι τα εξής:

 • Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας. Έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και άμεση ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 • Κατάργηση του Νόμου για τα εργασιακά (Ν. 4808/21) και της διάταξης του 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. .
 • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας.
 • Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

Στα αιτήματα του ΠΑΜΕ, κεντρικά ζητήματα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο νόμος για τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι βγαίνει στον δρόμο «ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων που συνθλίβει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργατικών λαϊκών οικογενειών».

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επισημαίνουν:

«Διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ Σάββατο 11/9. Να φύγουν οι ά(χ)ριστοι πριν καταστρέψουν τα πάντα! Με μαζικούς και μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας να τους διώξουμε»

Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουνε και πολίτες που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, και καλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, από όπου θα κάνουν πορεία προς τη ΔΕΘ και το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Το σχέδιο του «τριπλού κλοιού»

Οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός τριπλού παραλληλόγραμμου ασφαλείας γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

 • Το πρώτο θα περιλαμβάνει φραγμούς αποκλεισμού με κλούβες και Αίαντες (οχήματα ρίψης νερού) ενώ σχεδιασμός,
 • σε δεύτερο στάδιο, υπάρχει για περιπολίες ομάδων της ΟΠΚΕ, της Άμεσης Δράσης και της ΔΙΑΣ.
 • Σε «κλοιό ασφαλείας» θα τεθούν επιπροσθέτως το ΑΠΘ, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Τουρκικό Προξενείο αλλά και καταλήψεις στην πόλη.

Θα αξιοποιηθούν ελικόπτερα, drones ενώ παρατηρητές θα τοποθετηθούν σε ταράτσες ενώ έρευνα θα γίνεται και στο ίντερνετ για τυχόν διαδικτυακά καλέσματα για έκτακτες συγκεντρώσεις κι εκδηλώσεις.

Ενεργοποιείται τέλος και το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΥΠ, της κρατικής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πραγματοποιούνται «αυτοψίες»- «αποστειρώσεις» σε σημεία διέλευσης επισήμων,, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάσης ενώ θα απομακρυνθούν κάδοι απορριμμάτων και οικοδομικών υλικών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέσα τροφοδότησης για αντικείμενα επιθέσεων εναντίον αστυνομικών.