Πρόσω ολοταχώς για “τηλεμάθημα” – Ανοχύρωτα τα σχολεία με υγειονομικά ημίμετρα, ευάλωτα τα παιδιά στην πανδημία – Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

 Πρόσω ολοταχώς για “τηλεμάθημα” – Ανοχύρωτα τα σχολεία με υγειονομικά ημίμετρα, ευάλωτα τα παιδιά στην πανδημία – Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

Τα μη υγειονομικά μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να οδηγήσουν άμεσα στην τηλεκπαίδευση υποστηρίζουν εκπαιδευτικοί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο της κυβέρνησης μια τάξη θα κλείνει με επιβεβαιωμένα μολυσμένο το 50 συν 1% της τάξης.

Ουσιαστικά  η υπουργός Παιδείας, αρνούμενη να λάβει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που ζητάει η εκπαιδευτική κοινότητα βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική τους πλειονότητα έχει εμβολιαστεί, επιχειρώντας να τους ρίξει ευθύνες για την πανδημία.

  • «Η κυβέρνηση βάζει το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς για να στρέψει την κουβέντα αλλού και να αποποιηθεί των ευθυνών της. Οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί κατά 80%, ενώ ένα 10% έχει νοσήσει, άρα η συντριπτική πλειονότητα είναι καλυμμένη» είπε στην ΑΥΓΗ ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι συμβαίνει σκόπιμα, διότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να δώσει ούτε ευρώ για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, για να κάνει τεστ ο ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος διασποράς και να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Μαρίνης, από το Δ.Σ. της ΔΟΕ, μιλώντας στην ΑΥΓΗ είπε ότι «η υπουργός Παιδείας συνεχίζει να πετά την μπάλα στην εξέδρα με το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ενώ προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών την ώρα που αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για αραίωση των τμημάτων και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία».

Ο Γιώργος Τρουλής, αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος θεωρεί ότι το «νέο πρωτόκολλο είναι επικίνδυνο για την περαιτέρω διασπορά του ιού» ενώ θεωρεί εκ των ουκ άνευ αναγκαία την παροχή δωρεάν rapid test σε όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως.

«Είναι δυνατόν με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα να πάμε σε τάξεις με 25 μαθητές, που θα κλείνουν όταν το 50 συν 1% νοσήσει;» ρωτά ρητορικά, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες και τις περικοπές στις οποίες επέλεξε το υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε σχέση με το προσωπικό καθαριότητας.

«Έχουμε ακόμη λιγότερες καθαρίστριες φέτος, σε σχέση με πέρσι» αναφέρει. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας αριθμός 50 καθαριστριών πλήρους ωραρίου ξαφνικά έγιναν 94 μειωμένου. Αυτό σημαίνει ότι εν μέσω πανδημίας κανένα σχολείο σε ώρα λειτουργίας δεν θα καθαρίζεται».

  • «Με τα 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα προκειμένου να κλείνει μια τάξη οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ντόμινο που θα μετατρέψει τα σχολεία μας σε “υγειονομικές βόμβες”. Με τη συγκεκριμένη διαχείριση το μόνο που διασφαλίζουμε είναι την τεράστια διασπορά του ιού. Κάτι που δεν θα φαίνεται, ωστόσο, αφού θα κλείνουν οι τάξεις με το 50 συν 1. Θα αποκρύπτονται έτσι τα κρούσματα» συνοψίζει ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Αν εξαιρέσεις το τέλος του ’20, που τα σχολεία λειτούργησαν με τους μαθητές εναλλάξ, το ’21 και το ’22 το διανύσαμε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να κλίνουν ολοένα και περισσότερο σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών» επισημαίνει στο Sputnik o Δημήτρης Πολυχρονιάδης, μέλος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου.

  • «Ζητήσαμε εξαρχής έναν μαθητή ανά θρανίο, κάτι που ουδέποτε έγινε πράξη, και το χειρότερο, εν μέσω πανδημίας, αυξήθηκαν οι μαθητές ανά τμήμα από 22 σε 25 και 27» επισημαίνει.

Σήμερα που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι χειρότερα απ’ ό,τι πέρσι τέτοια εποχή, με χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και τα προγνωστικά για το φθινόπωρο εξαιρετικά ανησυχητικά, θα μπορούσε η Πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονιάδη, να σπάσει τις σπουδές σε 5ώρα πρωινά και απογευματινά για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

  • «Το ότι πρέπει να νοσήσουν 11-12 μαθητές σε μια τάξη για να κλείσει είναι εγκληματικό και εξωφρενικό. Δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία έτσι. Με το να κλείνει τμήμα φτάνοντας το 50 συν 1% επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αυτά δεν μπορεί να είναι εισηγήσεις των ειδικών αλλά άνωθεν κατευθυντήριες. Ο κ. Μαγιορκίνης χωρίς να έχει ποτέ επισκεφθεί δημόσιο σχολείο μάς έβγαζε σχέδια για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν τα παιδιά ανά τάξη. Αδιανόητα πράγματα», αναφωνεί ο εκπαιδευτικός με θητεία και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

«Μας προέβαλαν ως πρόβλημα για να γίνει η εκπαίδευση εναλλάξ το στεγαστικό. Με τον τρόπο αυτό, με διαφοροποιημένο το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα και με 5ώρα θα λυνόταν άνετα το θέμα και δεν θα κινδύνευε κανένας» τονίζει.

Τι ζητάνε οι εκπαιδευτικοί λίγες μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς; «Καταρχάς συγκεκριμένο τρόπο ιχνηλάτησης των κρουσμάτων με συνεργεία του ΕΟΔΥ στις σχολικές μονάδες και δωρεάν rapid test και στους εμβολιασμένους» λέει ο κ. Πολυχρονιάδης.

«Είμαι 53 ετών και δεν ξέρω πόσο αυτό θα με καλύψει ο διπλός εμβολιασμός για τη χρονιά (εμβολιάστηκε τον Μάιο) και δεν θα κινδυνεύσω, καθώς δεν υπάγομαι στις κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση. Δεν ξέρω πόσους εκπαιδευτικούς θα θρηνήσουμε φέτος» διαπιστώνει, εξεγειρόμενος που βλέπει «να μας πουλάνε τώρα ότι φταίνε οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί. Μα έχει εμβολιαστεί το 80%. Το 15% των εκπαιδευτικών είναι το πρόβλημα, κάποιοι εκ των οποίων για λόγους υγείας δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;»

  • «Με όλα αυτά είναι προδιαγεγραμμένο το κλείσιμο των σχολείων. Γεγονός που θα καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά μαθητών λόγω της τηλεκπαίδευσης. Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας» προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα