Αποχαρακτηρίζονται τα απόρρητα έγγραφα για τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους

 Αποχαρακτηρίζονται τα απόρρητα έγγραφα για τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για την επανεξέταση του πιθανού αποχαρακτηρισμού εγγράφων από την έρευνα του FBI για τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. «Όταν είχα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δεσμεύτηκα να διασφαλίσω τη διαφάνεια όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστεί με σεβασμό» με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

Με επιστολή του προς την εισαγγελία της Νέας Υόρκης στα μέσα Αυγούστου, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) εξηγούσε πως «αποφάσισε να επανεξετάσει» έγγραφα για τα οποία είχε επικαλεστεί το προνόμιό του να χαρακτηριστούν άκρως απόρρητα, ώστε να «εντοπίσει κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που θα ήταν προσήκον να δοθούν στη δημοσιότητα».

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έπειτα από αεροπειρατεία σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη, τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο.

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.977 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες της οργάνωσης Αλ Κάιντα με αρχηγό τον Οσάμα μπιν Λάντεν και σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν καταζητούταν από τις ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων.

Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε εναντίον του στο Αφγανιστάν δεν απέδωσε αποτελέσματα, και εξακολουθούσε να απευθύνεται στους οπαδούς και τους εχθρούς του μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, μέχρι το 2011 οπότε και o Οσάμα Μπιν Λάντεν εκτελέστηκε επιτόπου κατά την επιδρομή Αμερικανών καταδρομέων στο σπίτι του, στο Πακιστάν.

Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένα από τα αποτελέσματα, ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Επίσης, χιλιάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.

Σχετικά Άρθρα