Απάτη 30 εκατ. ευρώ με «γαϊτανάκι» ΦΠΑ σε e- shop

 Απάτη 30 εκατ. ευρώ με «γαϊτανάκι» ΦΠΑ σε e- shop

Οι καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπως τις καταγράφει η Εκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Οπως προκύπτει από έρευνα του ΣΔΟΕ, κύκλωμα χρησιμοποίησε ως βιτρίνα καταστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων προκειμένου αφενός να κατακλέψει το Δημόσιο αφετέρου να θησαυρίσει σε βάρος άλλων νόμιμων επιχειρήσεων.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησε το κύκλωμα είναι απλή και δοκιμασμένη: συνδυασμός αχυρανθρώπων, εικονικών τιμολογίων και πωλήσεων κάτω του κόστους. Από τη δράση του κυκλώματος προέκυψε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού άνω των 14.000.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2019 και 2020, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται άνω των 30.000.000 ευρώ.
Ολα ξεκίνησαν όταν αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, οι Ράμπο του ΣΔΟΕ διενήργησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ, και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό που κινητοποίησε τις Διωκτικές Αρχές ήταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης, ενώ στις πρώτες διασταυρώσεις προέκυψε συστηματική μη απόδοση ΦΠΑ.

Διενεργήθηκε έλεγχος σε 14 επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων 3 (τελικοί λήπτες των εικονικών τιμολογίων) πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop).

Από την έρευνα της Υπηρεσίας μας, προέκυψε ότι το παραπάνω κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται και στην ουσία να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών. Με απλά λόγια, οι εν λόγω εταιρίες αγόραζαν από επιχειρήσεις χωρίς ΦΠΑ -όπως προβλέπεται- πουλούσαν με ΦΠΑ αλλά στη συνέχεια παρουσίαζαν «μαϊμού» δαπάνες με εικονικά τιμολόγια για να «τρώνε» το ΦΠΑ.

Σχετικά Άρθρα