Ούτε βήμα πίσω: Αναστολή εργασίας την Τετάρτη για χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς – “Αδειάζει” το ΕΣΥ εν μέσω 4ου κύματος

 Ούτε βήμα πίσω: Αναστολή εργασίας την Τετάρτη για χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς – “Αδειάζει” το ΕΣΥ εν μέσω 4ου κύματος

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι καταγράφεται μία αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με το ethnos.gr ενώ την Τετάρτη ξεκινάει το μέτρο της αναστολής εργασίας σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί. Πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς μισθό και εργασία, γι αυτό και φαίνεται πως σπεύδουν να κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Πάντως ότι οι περισσότεροι υγειονομικοί είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι εφαρμόζεται σαν τιμωρητικό μέτρο η στέρηση του μισθού. Όμως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα αδειάσει όπως φαίνεται τα νοσοκομεία λόγω των αναστολών εργασίας. Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας είναι υπ’ ατμόν για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Μάλιστα οι συσκέψεις για το θέμα είναι συνεχείς στο υπουργείο Υγείας για να εκτιμηθεί η κατάσταση σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας.

Τα στοιχεία από την άλλη δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιασθεί και αναμένεται να μπουν σε αναστολή την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Οι εμβολιασμένοι πάντως στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

  • Ιατρικό προσωπικό: 91% +
  • Νοσηλευτικό προσωπικό: 77%
  • Λοιπό προσωπικό: 75-76%

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ προβλέπονται για την κάλυψη των κενών:

  • Mετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από το ένα τμήμα στο άλλο, από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν.
  • Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.
  • Σε ότι αφορά στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη όπου χρειάζεται αναμένεται να γίνει διαγωνισμός με εξπρές διαδικασίες ώστε να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες.

Στο μεταξύ όμως και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού από την 1η Σεπτεμβρίου για όλες τις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τις μονάδες υγείας.

Ήδη πολλές ιδιωτικές κλινικές έχουν προετοιμασθεί για την περίπτωση αντικατάστασης των εργαζομένων που δεν θέλουν να εμβολιασθούν, αφού ο νόμος τους καλύπτει ακόμη και να προχωρήσουν σε απολύσεις και την κάλυψη των θέσεων με νέες προσλήψεις.

Ήδη ανακοινώθηκε η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους. Οι προαναφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο έλεγχος για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων θα γίνεται μέσω του Μητρώου Εμβολίων και με τη χρήση μιας νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τη διασταύρωση των στοιχείων.

Κατά τα άλλα επεκτείνεται και σε άλλους εργαζόμενους ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι πλέον στο τραπέζι είναι και οι εργαζόμενοι στους Δήμους και ειδικά όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό όπως είναι τα ΚΕΠ.

Παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε στρατό και σώματα ασφαλείας, ενώ εάν το επόμενο διάστημα δεν αυξηθούν τα ποσοστά και στους εκπαιδευτικούς όλα είναι ανοικτά. Μέχρι στιγμής πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιασθεί.

Πηγή: ethnos.gr