Γιατί φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό τη Δευτέρα;- Ποιο στέλεχος του Μαξίμου έχει αναλάβει την “προθέρμανση”

 Γιατί φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό τη Δευτέρα;- Ποιο στέλεχος του Μαξίμου έχει αναλάβει την “προθέρμανση”

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 31 Αυγούστου, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι πολύ πιθανό, όμως, η σύνθεσή του να είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα. Κι αυτό γιατί η Δευτέρα θεωρείται ημέρα-κλειδί για τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό. 

Η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τις πυρκαγιές έκλεισε ουσιαστικά τον κύκλο της αντιπαράθεσης, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει όσα έχει πει περί απόδοσης ευθυνών, χωρίς, ωστόσο, να δίνει διευκρινίσεις τους τομείς αρμοδιοτήτων που αφορούν.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που «τσαλάκωσαν» την κυβερνητική εικόνα και η ανάγκη για ένα restart, ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου φθινοπώρου, κατά το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες που άφησε στο διάβα της η πύρινη λαίλαπα και την επέλαση της πανδημίας, επιτάχυναν τις συζητήσεις εντός του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. «Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι αυτός θα γίνει πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ και με μια ματιά στο πρόγραμμά του δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ημερομηνίες.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες το απόγευμα για την Αμερική, με το ταξίδι του να έχει αποκλειστικά ιδιωτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα ταξίδι-αστραπή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεταβαίνει για να εγκαταστήσει την κόρη του, που ξεκινά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο, και θα βρίσκεται πίσω στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας. Το βράδυ της Τρίτης θα μεταβεί στη Σλοβενία όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Δεδομένου ότι την αμέσως επόμενη εβδομάδα είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ με την ομιλία του πρωθυπουργού, δεν νοείται αλλαγή υπουργών μόλις λίγες ημέρες πριν, καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Δευτέρα είναι η κρίσιμη μέρα. Αντιλαμβάνεται, ωστόσο, κανείς πως λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (σε διαφορετική χρονική ζώνη), κάποιος πρέπει να αναλάβει την σχετική προετοιμασία εφόσον οι ανακοινώσεις γίνουν εντός της Δευτέρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης θα αρχίσει εντός του Σαββατοκύριακου τα πρώτα τηλεφωνήματα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα μιλήσει προσωπικά με κάποιους εξ αυτών νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Εάν για παράδειγμα μετακινηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι βέβαιο πως θα του μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και στον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος φέρεται να έχει ενημερώσει πως η πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια υγείας δεν του επιτρέπει πολύ έντονους ρυθμούς εργασίας και άγχους.