Μακελειό με πάνω από 60 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Καμπούλ – Πανικός και εικόνες σοκ (pics&vid)- Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS-K

 Μακελειό με πάνω από 60 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Καμπούλ – Πανικός και εικόνες σοκ (pics&vid)- Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS-K

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι νεκροί και σχεδόν 120 τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Αφγανός υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 140 τραυματίστηκαν ενώ ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι και 12 Αμερικανοί στρατιώτες. Το Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας μετέδωσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την επίθεση. Αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε στο Twitter ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των θυμάτων στο αεροδρόμιο.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προχώρησε στη δεινέργεια έκτακτης σύσκεψης, ενώ το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη και πως υπάρχουν Αμερικανοί τραυματίες.Τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν αναφορές και για νεκρά παιδιά.

Με βάση τις μέχρι στιγμής αναφορές, η έκρηξη έγινε σε κεντρική πύλη εισόδου στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και προκλήθηκε από τουλάχιστον έναν καμικάζι βομβιστή, που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά όπως υποστηρίζει το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Δορυφορική εικόνα του αεροδρομίου της Καμπούλ και του σημείου της επίθεσης κοντά στο Abbey Gate

Ως πρώτος ύποπτος θεωρείται η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), που είναι το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγή με γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν τα μέλη του Κογκρέσου, ενώ μια δεύτερη αμερικανική κυβερνητική, με γνώση των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφερε ότι αν και η κυβέρνηση ακόμη ερευνά το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Το βράδυ, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν, ως συνέχεια των προηγούμενων, στα προάστια της Καμπούλ. Λίγο νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έκαναν λόγο για μια τρίτη έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ στην αφγανική πρωτεύουσα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι ο ήχος των εκρήξεων ακούστηκε από μια περιοχή σε απόσταση 3-4χλμ από το αεροδρόμιο.

Πληροφορίες που μεταδίδει δημοσιογράφος του BBC, αναφέρουν πως υπήρξε και δεύτερη έκρηξη κοντά σε ξενοδοχείο, στο οποίο έχουν έδρα οι Βρετανοί που επιβλέπουν την εκκένωση όσων θέλουν να αποχωρήσουν.

Η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκφράζεται φόβος ότι η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να παγώσει μετά τις εκρήξεις.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης στο Αφγανιστάν, Νταβίντ Μαρτινόν, προειδοποίησε για πιθανή νέα έκρηξη. «Σε όλους τους φίλους μας Αφγανούς: αν βρίσκετε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου απομακρυνθείτε αμέσως και βρείτε καταφύγιο. Μια δεύτερη έκρηξη είναι πιθανή»

Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι σε οριακό σημείο αφού χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται εκεί ώστε να βρουν σημείο διαφυγής παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, των Βρετανών και άλλων συμμάχων ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα.

https://twitter.com/suryanandannet/status/1430897803685859339

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως, για αργότερα σήμερα, συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα» για να εξετάσει την κατάσταση στην Καμπούλ, μετά την έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της πόλης, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

https://twitter.com/drapr007/status/1430903208843431940

Για βαθιά ανησυχητική κατάσταση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ένα από τα πρώτα μηνύματα που έστειλε η Ευρώπη, δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ήταν πως πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας».

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Σχετικά Άρθρα