Μείζον θέμα από τις δηλώσεις Σπανού για “εντολή μη κατάσβεσης” στην Εύβοια- Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ- Νεότερες δηλώσεις του περιφερειάρχη

 Μείζον θέμα από τις δηλώσεις Σπανού για “εντολή μη κατάσβεσης” στην Εύβοια- Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ- Νεότερες δηλώσεις του περιφερειάρχη

Mείζον θέμα δημιουργούν οι δηλώσεις και αναφορές του περιφερειάρχη κεντρικής Ελλάδας Φάνη Σπανού (στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου) σχετικά με “εντολή μη κατάσβεσης” εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης στη Βόρεια Εύβοια. Η καταγγελία είναι εξαιρετικά σοβαρή και εγείρει ερωτήματα που θα έπρεπε να απασχολήσουν ακόμα και τις εισαγγελικές αρχές.

Ο κ. Σπανός ίσως προβεί σε νεότερες δηλώσεις σήμερα, καθώς η αναφορά έχει ξεσηκώσει σοβαρό πολιτικό θέμα που μεταφέρεται και στη Βουλή όπου διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, και επειδή έχοντας στηριχθεί από τη Ν.Δ (ήταν αντιπεριφερειάρχης του Κώστα Μπακογιάννη) δημιουργεί συνθήκες εσψτερικής σύγκρουσης.

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν», δήλωσε στην κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια;

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς ο Περιφερειάρχης κατήγγειλε τα εξής:

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης.»

Από ό,τι φαίνεται οι κάτοικοι στην Εύβοια δεν πείσθηκαν από τα ψέματα του γραφείου του κ. Μητσοτάκη για τα 74 εναέρια μέσα.

Δεν πείσθηκαν από τα συγχαρητήρια που έδιναν στον εαυτό τους τα κυβερνητικά στελέχη.

Προχωράνε σε μια πολύ βαριά καταγγελία σχετικά με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική.

Δεν περιμένουμε απαντήσεις ούτε από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει την πορεία της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται σε άλλο μέτωπο, ούτε από τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά.

Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του. Με περισσότερα από 1,2 εκ στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους. Καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες.

Ακολούθησε δήλωση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και αν. τομεάρχη εσωτερικών, υπεύθυνο για την Αυτοδιοίκηση, Μίλτου Χατζηγιαννάκη, όσον αφορά το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και τις αναφορές του Περιφερειάρχη για την πυροσβεστική.

«Να δοθούν άμεσα απαντήσεις, ποιος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, έδωσε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια που έκαψε 500.000 στρέμματα, εκατοντάδες σπίτια και κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων Ευβοιωτών».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος αναλυτικά τόνισε: «Οι δηλώσεις του κ. Σπανού προκαλούν ανατριχίλα και σοκ. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση, να δώσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες. Σε συνέντευξη του πριν από μια βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για λάθη και ευθύνες. Δεν μας είπε και δεν έδειξε ποια ήταν τα λάθη και ευθύνες για δέκα μέρες. Ζήτησε συγγνώμη… Για ποιο πράγμα επίσης δεν μας είπε! Ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί με μεθοδικότητα και σχέδιο να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί μόνο για τις κάμερες και όταν υπάρχουν κάμερες, μετά εξαφανίζεται και αφήνει τους πολίτες αβοήθητους, μόνους και ανασφαλείς. Η πολιτική ευθύνη δεν είναι αφηρημένη, στις δημοκρατίες πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, επικοινωνιακή φωτοβολίδα και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών».

Η απάντηση της Ν.Δ

Για απόκρυψη των δηλώσεων του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Κώστα Ζαχαριάδη.

«Ο κ. Ζαχαριάδης σε πρωινή εκπομπή σκοπίμως απέκρυψε τη παρακάτω δήλωση Σπανού, προκειμένου να στρώσει το χαλί στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει και σήμερα την αναζήτηση ψήφων πάνω στις στάχτες», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος, Νίκος Ρωμανός.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σπανός σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «καμία πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει τη βούληση να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά».

Οι δηλώσεις Σπανού και η προσπάθεια να ανασκευάσει μετά τον σάλο

Η αρχή έγινε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου στην τοποθέτησή του προχώρησε σε πολύ σοβαρές καταγγελίες κατά του κρατικού μηχανισμού τονίζοντας πως «Είδαμε πράγματα που πρέπει να ειπωθούν και να απαντηθούν», και συνέχισε «κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα…», μεταφέροντας καταγγελίες πολιτών για το γεγονός πως τα επίγεια μέσα «είχαν εντολή μη κατάσβεσης».

Επίσης ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «υπήρχε η Αττική και η Ολυμπία, ναι αλλά υπήρχε και η Εύβοια. Όταν δίνεις προτεραιότητες, όπως εισπράττεις τον έπαινο, να κοιτάζεις τα μάτια και σε όσους δεν έδωσες γιατί υποτίμησες το φαινόμενο. Είμαστε ξεκάθαρα όλοι θύματα αυτής της πραγματικότητας», τονίζοντας μάλιστα στη συνέχεια ότι: «είχα πάντα την αίσθηση ότι και τα προηγούμενα χρόνια και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μια κάμερα, ώσπου κι αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο…».

Και κατέληξε «Η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε, φέρει ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν».

Λίγο αργότερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς προχώρησε σε αναδίπλωση των όσων είχε πει: «καμία πυροσβεστική και πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει λόγο ή επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά».

Εικόνα

Σχετικά Άρθρα