Ολιστικό σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι, τα δύο σημεία της κριτικής

 Ολιστικό σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι, τα δύο σημεία της κριτικής

Το συλλαλητήριο φορέων, επιτροπών και συλλόγων των Δήμων Μαντουδίου και Ιστιαίας το βράδυ του Σαββάτου και η μαζική συμμετοχή των κατοίκων των καμένων περιοχών ήταν μια ηχηρή υπόμνηση για την ανάγκη στήριξης της Βόρειας Εύβοιας πάνω στο αίτημα της παραμονής των κατοίκων στον τόπο τους. Η επιτροπή Μπένου έχει συσταθεί και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος έχει αναλάβει ήδη δουλειά. Όμως για την αντιπολίτευση το ολιστικό σχέδιο για την Βόρεια Εύβοια για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης δεν πείθει.

του Σωτήρη Μπολάκη

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το πώς αντιλαμβάνεται την επόμενη ημέρα για την περιοχή και τη νέα Βόρεια Εύβοια που οραματίζεται δεν είναι παρά μια ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνουν το βολικό ντεκόρ μιας επιτροπής που θα υλοποιήσει αυτά τα σχέδια και για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη βιώσιμη πρόταση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει με την τοπική κοινωνία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Στην κατάρτιση του ολιστικού σχεδίου για λογαριασμό της Κουμουνδούρου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη εμπλακεί τόσο οι τοπικοί Βουλευτές με τον κ. Χατζηγιαννάκη μάλιστα να μετέχει και στο προχθεσινό συλλαλητήριο, όσο και τα στελέχη εκείνα που έχουν εμπλακεί με την κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο σχέδιο αυτό προβλέπονται προτάσεις ακόμη και για τα χρέη προς τις τράπεζες για τα οποία δεν έχει ακόμη κατατεθεί κάποιο πιο ειδική πρόταση πραγματικής ανακούφισης.

Το σχέδιο στην πληρότητά του δεν αναμένεται να είναι έτοιμο άμεσα, ωστόσο μια πρώτη δέσμη προτάσεων θα καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή την Τετάρτη κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις καταστροφικές πυρκαγιές και την πολιτική προστασία που ζήτησε η κα Γεννηματά.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μητσοτάκη πάνω στην αντιπαράθεση που αναμένεται να υπάρξει γύρω από το ζήτημα της συναίνεσης στα κυβερνητικά σχέδια.

Σκληρή αντιπαράθεση

Οι συναινετικοί τόνοι τις πρώτες ώρες και ενώ το μέγεθος της καταστροφής γινόταν αντιληπτό υπό την επίδραση του πρώτου σοκ δεν αναμένεται να επαναληφθούν.

  • Το ζήτημα της ανασυγκρότησης θα είναι το ένα πεδίο στο οποίο πραγματικά αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι πάνω σε μια αντιπαράθεση με καθαρά πολιτικά κριτήρια για την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που κάνει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και στις καταστροφές.
  • Το άλλο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το ζήτημα της λειτουργία της κρατικής μηχανής στον τομέα της κατάσβεσης.

Οι τελευταίες αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι ανακοινώσεις του κόμματος με αφορμή τη νέα περιβαλλοντική καταστροφή στη Δυτική Αττική με την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στα Βίλια που συντελούνταν για πέντε ημέρες είναι και ο δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί στην ολομέλεια.

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και ως επιλογή πλέον μια και θεωρείται η αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ και προσωπικά του αρχηγού της.

Στόχος το «επιτελικό μπάχαλο»  

Το τελευταίο επεισόδιο με τις καταγγελίες περί απειλών για ΕΔΕ από τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής προς τους άνδρες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης γιατί κατήγγειλαν τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης επίγεια και εναέρια είναι ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει την επιτελική ανικανότητα την οποία κατακεραυνώνουν από την Κουμουνδούρου.

  • «Να μην τρέφουν αυταπάτες ότι μέσω της σιωπής θα “θάψουν ” και αυτό το θέμα» προειδοποιούσαν από το ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία ανακοίνωση με τη σιωπή των αρμοδίων να συνεχίζεται για περισσότερο από ένα 24ωρο από την ώρα που ο αρμόδιος τομεάρχης εξέδιδε την πρώτη ανακοίνωσή του θέτοντας ερωτήματα προς φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Είναι ακόμη μία ψηφίδα στο παζλ των ευθυνών που συνθέτει η Κουμουνδούρου για τις ευθύνες που δεν εξαντλούνται στους αρμόδιους Υπουργούς αλλά φτάνουν στον ίδιο τον  Πρωθυπουργό καθώς από την πρώτη στιγμή η προσπάθεια του Άκη Σκέρτσου να εξωραΐσει την εικόνα για την κυβέρνησης όταν όλοι κατήγγειλαν την απουσία μέσω πυρόσβεσης στα μεγάλα μέτωπα και ιδιαίτερα στην Εύβοια που καιγόταν για δέκα ημέρες και εκείνος μιλούσε για πλειάδα εναέριων μέσων που ήταν διαθέσιμα.

Ήταν ωστόσο θέμα ωρών για να καταρρεύσει το κυβερνητικό αφήγημα με τη Συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού πολιτικής προστασίας με τον κ. Σπίρτζη να ρωτά μάλιστα αν «στις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του υπουργείου, όπως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Σκέρτσος, συμπεριλαμβάνονταν και τα οχήματα χωρίς φρένα και όσα δεν μπορούσαν να ενεργήσουν;»

Σχετικά Άρθρα