Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς: Τι πιστεύουν για τον εμβολιασμό

 Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς: Τι πιστεύουν για τον εμβολιασμό

Το ζήτημα του εμβολιασμού φαίνεται πάντως να αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του τένις ενώ η “αρνητική” στάση του Έλληνα τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά συνιστά και μία αμφισημία, δεδομένου ότι κατά την έξαρση της πανδημικής κρίσης, είχε λάβει μέρος στη καμπάνια της κυβέρνησης για τον κοροναϊό, καλώντας τον κόσμο να είναι προσεκτικός, υπεύθυνος και να μείνει σπίτι, αντηχώντας και το μόνο της καμπάνιας.

Η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απάντηση Τσιτσιπά μετά το σάλο για τη δήλωση του ότι δεν θα εμβολιαστεί

  • “Δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω’.

Η συζήτηση γύρω από τη θέση του νεαρού αθλητή έχει “ανοίξει”, εντός κι εκτός συνόρων, με αρκετά διεθνή Μέσα να μεταφέρουν αλλά και να σχολιάζουν τη δήλωσή του, με την κουβέντα γύρω από το όνομά του φυσικά να μην αφορά τις αθλητικές του επιδόσεις , αλλά το “γκελ” και τις συνέπειες της τοποθέτησης ενός νεαρού αθλητή με ευρύ κοινό και ακόμη μεγαλύτερη απήχηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει να δούμε ποια ήταν η άποψη που είχαν και κατέθεσαν δημόσια οι τρεις κορυφαίοι τενίστες του κόσμου για τα εμβόλια του κορονοϊού, την υποχρεωτικότητά τους και τις δικές τους προθέσεις.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ρότζερ Φέντερερ ετοιμαζόταν για το τουρνουά της Γενεύης, αποκαλύπτοντας κατά τη διάρκειά της συνέντευξής του ενόψει του πρώτου του αγώνα, ότι εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer.

  • “Ναι είμαι εμβολιασμένος. Έκανα το Pfizer. Είμαι χαρούμενος που το έκανα γιατί ταξιδεύω πάρα πολύ. Ακόμη κι αν μένω στην Ελβετία όμως, θεωρώ ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα. Πάνω από όλα, το έκαναν για τους άλλους, γιατί δεν θέλω να το μεταδώσω σε κανέναν. Κι ας είμαι πολύ προσεκτικός. Είμαστε όλοι προσεκτικοί με τους φίλους μας και τις οικογένειές μας”.

Η δήλωση του Ράφα Ναδάλ έγινε λίγες μόλις ώρες μετά την τοποθέτηση του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο Ισπανός τενίστας πήρε θέση υπέρ του εμβολίου από το Μόντε Κάρλο, δηλώνοντας:

  • “Όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε και το λογικό είναι να εμβολιαστείς. Είναι ο μοναδικός τρόπος να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη του τελευταίου χρόνου και με τόσες χαμένες ζωές η υπευθυνότητα ως άνθρωποι μας λέει ότι πρέπει να δεχτούμε το εμβόλιο. Ξέρω ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που θα υποφέρουν από παρενέργειες, αλλά οι επιπλοκές του ιού είναι χειρότερες. Εγώ θα εμβολιαστώ, όταν θα έχω τη δυνατότητα να το κάνω”.

Ο Νόβαν Τζόκοβιτς από την πλευρά του, είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τις σκέψεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των αθλητών του τένις.

Σε δήλωσή του τον περασμένο Απρίλιο, ο Σέρβος πρωταθλητής είχε δηλώσει:

  • “Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε σημείο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αθλητών. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ αυτό, γιατί πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, στο δικαίωμα της επιλογής. Αν εμβολιαστώ, θα το κρατήσω για τον εαυτό μου. Είναι προσωπική επιλογή και δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι με αυτούς που είναι υπέρ ή με αυτούς που είναι κατά των εμβολίων για τον COVID-19. Δυστυχώς, τα media δημιουργούν αυτό το παιχνίδι τις τελευταίες μέρες. Δεν θέλω να μπω σε καμία από τις δυο ομάδες. Δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά και δεν πρόκειται να απαντήσω αν εμβολιάστηκα ή αν θα εμβολιαστώ. Θέλω να το σεβαστούν όλοι αυτό”.

Δύο μήνες αργότερα, ο Τζόκοβιτς βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, γεγονός που προκάλεσε και έντονη κριτική σε βάρος του, για την παρουσία του σε πάρτι στο Βελιγράδι, στο οποίο δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο 34χρονος τενίστας είχε δηλώσει:

  • “Μόλις πατήσαμε το πόδι μας στο Βελιγράδι, κάναμε εξετάσεις. Τα αποτελέσματα στις δικές μου εξετάσεις και στις εξετάσεις της Γελένα, είναι θετικά. Αντιθέτως, αρνητικά είναι τα αποτελέσματα στα τεστ των παιδιών μας. Όλα ξεκίνησαν από μια φιλανθρωπική ιδέα που είχα, να πάνε τα έσοδα του τουρνουά σε όλους όσους έχουν ανάγκη χρήματα. Πραγματικά, χάρηκα πολύ που είδα τον κόσμο να ανταποκρίνεται σε αυτό το κάλεσμα. Οργανώσαμε το τουρνουά όταν ο ιός είχε εξασθενήσει, πιστεύοντας πως μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Δυστυχώς όμως, ο ιός υπάρχει ακόμη. Είναι μια νέα πραγματικότητα, στην οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Ελπίζω κάποια στιγμή, τα πράγματα να αλλάξουν και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας όπως πριν. Ζητώ συγγνώμη για όλα τα κρούσματα κοροναϊού που προκλήθηκαν από το τουρνουά. Ελπίζω όλοι να το ξεπεράσουν χωρίς επιπλοκές. Θα παραμείνω σε καραντίνα τις επόμενες 14 ημέρες και θα ξανακάνω το τεστ σε πέντε ημέρες”.

Σχετικά Άρθρα