Πυρκαγιές: Χρυσοχοϊδης και Κολοκούρης στην “μαύρη λίστα” του Μαξίμου- Διασώζεται ο Χαρδαλιάς- Οι σκέψεις Μητσοτάκη για εκτόνωση της οργής

 Πυρκαγιές: Χρυσοχοϊδης και Κολοκούρης στην “μαύρη λίστα” του Μαξίμου- Διασώζεται ο Χαρδαλιάς- Οι σκέψεις Μητσοτάκη για εκτόνωση της οργής

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επικοινωνιακά τις καταστροφικές πυρκαγιές με γνώμονα την σύγκριση μεταξύ της τραγωδίας με τους 100 νεκρούς στο Μάτι έναντι του γεγονότος πως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για την κυβέρνηση και η οργή του κόσμου οδηγεί εκ των πραγμάτων στην απόδοση ευθυνών.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητώντας συγγνώμη στο χθεσινό μήνυμά του άφησε ανοικτό το θέμα της προσωποποίησης των ευθυνών. Ο θυμός των πολιτών -όχι μόνο στις περιοχές που κάηκαν και καίγονται ακόμα- έχει χτυπήσει κόκκινο και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η πολιτική ζημιά θα είναι μεγάλη. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία κάποια κίνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης και εκτόνωσης. Συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγούσε στο Libre πως “είναι απαραίτητη η κατανομή ευθυνών ακόμα και υπό το κράτος των ακραίων συνθηκών που επικράτησαν”.

Τον πήχη, άλλωστε, έχει θέσει ψηλά η προηγούμενη κυβέρνηση αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραιτήθηκε, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας του είχε ζητήσει να παραμείνει για μερικές ημέρες μέχρις ότου αντιμετωπισθούν οι άμεσες συνέπειες της πυρκαγιάς και διευκρινισθούν οι συνθήκες. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά, όμως, ο κ. Τόσκας επισκέφθηκε τον τότε πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα, την οποία έκανε δεκτή ο κ. Τσίπρας

Σε σχετική ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανέφερε:

«Ο Πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, κο Νίκο Τόσκα.

Ο κος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κου Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων.

Οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον Υπουργό Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη»

Σε δήλωση του, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, ο κ. Τόσκας έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι «η φυσική καταστροφή και οι απώλειες ξεπερνούν τη βούλησή μου να συνεχίσω», ευχαριστώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε τότε: «Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης, αλλά και την ώρα του απολογισμού».

Υπό το πρίσμα αυτό, οι γνωρίζοντες τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν πως οι ευθύνες επικεντρώνονται σε τρία πρόσωπα: τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Νίκο Χαρδαλιά, και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη. Ο τελευταίος που ήταν και επχιειρησιακός επικεφαλής (ως αρχηγός των ΕΜΑΚ και υπαρχηγός της Πυροσβεστικής) στο Μάτι θεωρείται βέβαιο πως δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του και θα οδηγηθεί σε παραίτηση. Κάτι αντίθετο θα θεωρούνταν πρόκληση, λένε ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα μέσα Ιουνίου, πάντως, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουν την πολιτική αντιπυρικής προστασίας της κυβέρνησης για την φετινή περίοδο. Εκεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μας διαβεβαίωσε ότι “έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας” και ότι πλέον υπάρχει μία νέα προσέγγιση “με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό”. Σχεδόν δύο μήνες μετά, αποδεικνύεται ότι το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, δεν λειτούργησε στην πράξη. Και για την αποτυχία αυτή υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμα.

Το χρονικ
Στέφανος Κολοκούρης

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο, παρότι του χρεώνονται μεγάλες ευθύνες στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο, θεωρείται περίπου αναντικατάστατος δεδομένου ότι διαχειρίζεται και τα της πανδημίας, κάτι στο οποίο θεωρείται εν γένει επιτυχημένος. Άλλωστε, στο Μαξίμου λένε πως χειρίστηκε καλά και το θέμα της αγοράς του Beriev από την Ρωσία, το οποίο ήταν το εναέριο μέσο που έκανε την διαφορά στην μάχη της πυρόσβεσης.

Κατόπιν τούτων, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να επιλέξει να εκτονώσει την κρίση με την παραίτηση/αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον φίλους και υποστηρικτές στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ είναι γνωστό πως εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε σύγκρουση με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι εάν αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού πριν την ΔΕΘ, ή με “χειρουργικό” τρόπο και άμεσα. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, θεωρούν πως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν είναι μια “εύκολη περίπτωση”, καθώς διαθέτει ομάδες επιρροής που θα τον υποστηρίξουν.

Σχετικά Άρθρα