«Δεν γίνεται να έχει άπνοια και να καίγεται όλη η Εύβοια» -Αγανάκτηση κάτοικων καθώς το νησί φλέγεται για 6η μέρα (vid)

 «Δεν γίνεται να έχει άπνοια και να καίγεται όλη η Εύβοια» -Αγανάκτηση κάτοικων καθώς το νησί φλέγεται για 6η μέρα (vid)

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η εικόνα του μετώπου στην Εύβοια όπως το δείχνει ο δορυφόρος. Σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα του νησιού έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Aπελπισμένοι οι κάτοικοι φωνάζουν πως είναι δυνατόν να έχει άπνοια και να καίγεται ολόκληρο το νησί (δείτε το βίντεο).

Στις ακτές της Β. Εύβοιας θα καταλήξει η τεράστια φωτιά που ισοπεδώνει το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Δραματικές οι εκκλήσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ένιωσαν εγκατάλειψη όλη αυτή την καταστροφική εβδομάδα όσο σε κανένα άλλο πύρινο μέτωπο που έπληξε την χώρα.

Οι άνεμοι έχουν κατεύθυνση νότια, νοτιοανατολική καθυστερώντας μεν την ανάπτυξη του πύρινου μετώπου στον νότο που έχει περάσει το Μαντούδι και κινείται προς Προκόπι, έχουν δώσει ώθηση όμως στο τεράστιο βόρειο μέτωπο που σαρώνει την βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της Εύβοιας μέχρι τις ακτές.

Η φωτιά όλη τη νύχτα απειλούσε τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι και έγιναν εκκενώσεις κατοίκων με πλωτά μέσα από θαλάσσης, που μεταφέρθηκαν στην Σκιάθο και στο Πευκί. Είχε προηγηθεί η εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά, Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές, όπως και στον Βουτά, όμως ειδικά οι νέοι στην πλειοψηφία τους παρέμειναν να πολεμήσουν με αυτοσχέδια μέσα τις φλόγες για να σώσουν όσα μπορούσαν από τα χωριά τους.

Αντίστοιχα δραματική είναι η κατάσταση τώρα έξω από τα Ελληνικά, την Τσαπουρνιά, στις Γούβες, στο Αγριοβότανο και την Γερακιού, δημιουργώντας ένα συμπαγές πύρινο μέτωπο σαν λάβα που κινείται δραματικά και ανεξέλεγκτα προς το Πευκί και το Αρτεμίσιο με κίνδυνο να σταματήσει μόνο όταν βρει πλέον θάλασσα, κάτι που δυστυχώς συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με το μέτωπο να σαρώνει το Ευβοϊκό και στη συνέχεια να φτάνει στο Αιγαίο. Μάλιστα, έχει δοθεί εντολή για εκκένωση στους οικισμούς Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι ζητώντας τους το «112» να κινηθούν προς Ιστιαία. Αντίστοιχα, με μήνυμά του το «112» καλεί τους κατοίκους Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν τις καμινάδες, τα παράθυρα και τις πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Στην περιοχή επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη με το Beriev-200, τα οποία έχουν φτάσει τα 17 συνολικά εναέρια μέσα. Αυτά βεβαίως επιχειρούν όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη όποτε αυτό κρίνεται ασφαλές. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Σχετικά Άρθρα