Βαρυμπόμπη/ Αυτοψία για τις καταστροφές στα πρώην βασιλικά κτήματα και τα κτίρια- Φόβοι για τεράστια ζημιά- Τι έγινε με τα κειμήλια

 Βαρυμπόμπη/ Αυτοψία για τις καταστροφές στα πρώην βασιλικά κτήματα και τα κτίρια- Φόβοι για τεράστια ζημιά- Τι έγινε με τα κειμήλια

Στις 21 Ιανουαρίου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόϊ. Ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, τον οποίο πολλοί Αθηναίοι γνώρισαν καλύτερα στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, κάνοντας πεζοπορία ή ακόμα και πικ νικ.

Όπως είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “σε έναν εντυπωσιακό πυρήνα περιβάλλοντος και πολιτισμού με πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχείο πολυτελείας, καφέ, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κ.α, θα μετατραπεί το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου”.

Όπως τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ένα από τα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, αφορούσε στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου.
Χθες, συνέχισε ο κ. Ταραντίλης , η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη παρουσίασε αναλυτικά τη μορφή που θα πάρει το κτήμα, τα χρονοδιαγράμματα και την έκθεση βιωσιμότητας της ΚPMG, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Κτήμα Τατοΐου (Πηγή: Eurokinissi)

Το Κτήμα Τατοΐου

Στη δασική έκταση των 42.000 στρεμμάτων αναδύεται ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος, που απλώνεται σε περίπου 15.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 55 κτίρια, από τα οποία τα 27 είναι ήδη κηρυγμένα μνημεία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο ενότητες, τη δασική και την ενότητα του κεντρικού πυρήνα του κτήματος δηλαδή τα ανάκτορα, βοηθητικά κτίρια, ταφικά μνημεία, χώρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Το βασιλικά κτήματα στο Τατόι αποτελούν πάντα προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ

Θα αποκατασταθεί πλήρως η ανακτορική ενότητα και θα είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ θα αναβιώσει το ιστορικό brand προϊόντων που παρήγαγε το κτήμα στο παρελθόν. Θα δημιουργηθούν μουσεία, καφέ, εστιατόριο, εργαστήριο τέχνης, εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι για εκδηλώσεις.

Στο Δάσος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα διαμορφωθούν μονοπάτια για ποδηλάτες, περιπατητές και ιππασία.

 Βαρυμπόμπη: Οι τρεις αιτίες που πήρε διαστάσεις η πυρκαγιά – Ανάλυση Λέκκα

Η πυρκαγιά είχε άλλα σχέδια

Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Προφανώς ο απολογισμός θα γίνει όταν τα συνεργεία του υπουργείου Πολιτισμού και της Πολιτικής Προστασίας θα σταθεί εφικτό να κάνουν αυτοψία στην περιοχή. Τη νύχτα έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν τα έργα τέχνης, κειμήλια και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα που βρίσκονται στα κτίρια των πρώην βασιλικών κτημάτων και στο ανάκτορο.

Αποκαρδιωτική είναι, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η εικόνα από τα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι, καθώς η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Βαρυμπόμπη έκαψε ένα μεγάλο μέρος των κτημάτων. Ο στόχος ήταν να μη φτάσει η φωτιά στον ιστορικό πυρήνα των πρώην Ανακτόρων, δηλαδή τα ιστορικά κτίρια και τα 100.000 αντικείμενα, έργα τέχνης και τις άμαξες, τα οποία ήταν αδύνατο να μετακινηθούν χθες μέσα στη νύχτα.

«Χρειάζεται επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης των Ανακτόρων. Το ζητάμε χρόνια τώρα. Δεν μπορούν να απομακρυνθούν ελάχιστα αντικείμενα από τα Ανάκτορα και πως να μετακινηθούν; Ήταν αδύνατον. Φαντάζομαι πως ίσως κάποιοι πίνακες να έχουν απομακρυνθεί, αλλά πως να μετακινηθούν οι άμαξες;», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής.

Δεν υπήρξε η δυνατότητα, ο χρόνος ή το σχέδιο για να απομακρυνθούν άμεσα, συνολικά τα τολ έκτασης 1.600 τετραγωνικών που έχουν τοοθετηθεί πέριξ του θερινού ανακτόρου, τουλάχιστον για να σωθούν μερικοί θησαυροί: έγγραφα, φωτογραφίες, έργα Τέχνης, ρούχα, σερβίτσια, βιβλία, έπιπλα, κοσμήματα, αλλά και οι σημαντικότατες βασιλικές άμαξες που ήρθαν στο φως πριν από περίπου ένα χρόνο καθώς και τα ιστορικά αυτοκίνητα.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτιστικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το βράδυ της Τρίτης, γίνεται μια προσπάθεια να μεταφερθούν κάποια από τα σημαντικότερα έργα αξίας και ιστορικού πλούτου από το Τατόι, υπό τις υποδείξεις της Λίνας Μενδώνη. Η Υπουργός Πολιτισμού διέκοψε την επίσκεψή της στις Κυκλάδες για αυτοψίες και παρουσιάσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα προκειμένου να μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σχετικά Άρθρα