Τόκιο: Θρίλερ με την Λευκορωσίδα αθλήτρια που ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία της Πολωνίας – Κατήγγειλε απόπειρα απαγωγής

 Τόκιο: Θρίλερ με την Λευκορωσίδα αθλήτρια που ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία της Πολωνίας – Κατήγγειλε απόπειρα απαγωγής

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια είναι 24χρονη Λευκορωσίδα σπρίντερ που αγωνίζεται στα 100 και 200 ​​μέτρα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ήταν οι πρώτοι της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τσιμανούσκαγια ισχυρίστηκε στο Instagram ότι οι προπονητές της την έγραψαν για να τρέξει στη σκυταλοδρομία 4 x 400 m – ένα γεγονός για το οποίο δεν προπονήθηκε – επειδή οι επικεφαλής της Λευκορωσίας δεν κατάφεραν να υποβάλουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα τεστ ντόπινγκ για άλλους αθλητές της ομάδας.

Η αθλήτρια, η οποία επρόκειτο να τρέξει χθες στην κούρσα των 200 μέτρων, μεταφέρθηκε δια της βίας στο αεροδρόμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας αφού επέκρινε δημοσίως την προπονητική ομάδα της χώρας της και επρόκειτο να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος της Turkish Airlines.

Αποκάλυψε ότι τα μέλη της ομάδας της Λευκορωσίας επιχείρησαν να την αναγκάσουν να πετάξει πίσω στο Μινσκ, όμως η ίδια αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο και ζήτησε από την ιαπωνική αστυνομία και τις ολυμπιακές αρχές να εμπλακούν.

«Με ξύπνησαν στο Ολυμπιακό Χωριό στις 5 το πρωί και μου είπαν ότι υπήρχε εντολή να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για το Μινσκ επειδή έκανα κριτική στο προπονητικό τιμ” είπε στο Reuters η Τσιμανούσκαγια και στη συνέχεια αφού αρνήθηκε να επιβιβαστεί, ζήτησε την βοήθεια της ΔΟΕ και των ιαπωνικών αρχών και υπέβαλε αίτηση για άσυλο στην πολωνική πρεσβεία στο Τόκιο επικαλούμενη φόβους για την ζωή της.

Τεντόγλου για το χρυσό: “Αλητεία;”

Η Τσιμανούσκαγια που βρίσκεται στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο, κατέθεσε αίτηση για ανθρωπιστική βίζα και σχεδιάζει να αναχωρήσει για την Πολωνία τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε στο Reuters ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρσιν Πριντάς.

«Σύμφωνα με την απόφασή της, σχεδιάζει να έρθει στην Πολωνία τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε ο Πολωνός αξιωματούχος.

Την πρόθεσή της αυτή επιβεβαίωσε από την Ουκρανία και ο σύζυγός της, Αρσένι Ζντάνεβιτς.«Βρίσκομαι σε ουκρανικό έδαφος και σχεδιάζω να πάω να βρω την γυναίκα μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο σύζυγός της, ο οποίος πέρασε στην Ουκρανία φοβούμενος ότι λόγω της «διένεξης» της αθλήτριας με τις λευκορωσικές αρχές, ο ίδιος «δεν θα ήταν ασφαλής στην Λευκορωσία».

Ο Αρσένι Ζντάνεβιτς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σύζυγός του, την ώρα που, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μία αθλητική ένωση που συνδέεται με την λευκορωσική αντιπολίτευση, η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια εισήλθε το πρωί στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Λευκορωσικού Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης Αλεξάντρ Οπέικιν, η αθλήτρια «συμπλήρωσε τα έγγραφα για την χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Πολωνία».

Εν τω μεταξύ, το εκτελεστικό συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής απαγόρευσε στον Βίκτορ Λουκασένκο να ηγηθεί της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας ή να παρευρεθεί στους Αγώνες.

Σχετικά Άρθρα