ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη-Εκκενώθηκε και το Ολυμπιακό Χωριό (pics-vid)

 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη-Εκκενώθηκε και το Ολυμπιακό Χωριό (pics-vid)

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη αλλά και στις γειτονικές περιοχές, με την φωτιά να κατακαίει ήδη κατοικίες στον οικισμό καθώς και στις Αδάμες της Δημοτικής Κοινότητας Κηφισιάς όπως και στους Θρακομακεδόνες. Ευτυχής ήταν η κατάληξη, σύμφωνα με τη ΕΡΤ, για τους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στις παραπάνω περιοχές.

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή.

https://twitter.com/112Greece/status/1422561070988812291

Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Αννα Ευθυμίου εκκενώθηκαν ήδη οι οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη και η Ανω Βαρυμπόμπη, ενώ πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τους Θρακομακεδόνες. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ δόθηκε οδηγία για εκκένωση και του Ολυμπιακού Χωριού.

Με σειρήνες, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. για προληπτικούς λόγους, καθώς οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από τις αυλές σπιτιών, ενώ διασπαρτες εστίες φωτιάς υπάρχουν και σε δύσβατες περιοχές. Στην περιοχή εκδηλώνονται συνεχείς εκρήξεις, ενώ σχεδόν όλη η Βορειοανατολική Αττική καλήφθηκε από μαύρο σύννεφο καπνού. Στην περιοχή η κινητικότητα είναι έντονη.

Στόχος είναι να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς και η οριοθέτηση εντός της ημέρας. Συνεχώς πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

.

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας: “Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη”

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, καθώς η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης, ενώ έχει ζητηθεί από τους κατοίκους η προληπτική εκκένωση της περιοχής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, καθώς η πυρκαγιά έχει επεκταθεί, το μέτωπο είναι τεράστιο και τώρα κινείται προς τον οικισμό της Βαρυμπόμπης.

«Η φωτιά περνάει μέσα στην Βαρυμπόμπη, είναι πάρα πολύ κοντά στα σπίτια και ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και προσπαθεί να απομακρυνθεί. Ζητάμε να έρθουν περισσότερες επίγειες δυνάμεις εδώ. Θα καεί η Βαρυμπόμπη όλη.

Η φωτιά είναι τεράστια ξεκινάει από τα βασιλικά κτήματα και φτάνει μέχρι την εθνική στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη λεωφόρο Ερυθραίας. Αν δεν έρθουν περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα θα καούν σπίτια. Η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης».
Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Αδάμες, όπου κατευθύνεται η φωτιά. Οι κάτοικοι της περιοχής Μορτερού έλαβαν μήνυμα από το 112 να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κίνδυνος μπλακάουτ στην Ανατολική Αττική

Λόγω της κατάστασης, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής

Αυτή την ώρα, στην πυρκαγιά στην δασική έκταση στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200, ενώ συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά και μια κατασκήνωση για παιδιά υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ, με τα 80 περίπου παιδιά και τους εργαζόμενους να είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι έγιναν και αρκετές εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προήλθαν κάτι που θα διευκρινιστεί αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Σε μείζονα επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ για την πυρκαγιά. Με εντολή του προέδρου, κ. Νίκου Παπαευσταθιου ενεργοποιηθηκε το Ειδικο Τμημα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ).
Παράλληλα, το Ενιαίο Κεντρο Επιχειρησεων του ΕΚΑΒ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασιας.

Σχετικά Άρθρα