Μπλακ άουτ και πυρκαγιές: Σε επιφυλακή η κυβέρνηση – Τα δυο “καυτά” ζητήματα της σύσκεψης στο Μαξίμου

 Μπλακ άουτ και πυρκαγιές: Σε επιφυλακή η κυβέρνηση – Τα δυο “καυτά” ζητήματα της σύσκεψης στο Μαξίμου

Η σημερινή ημέρα, η οποία αναμένεται να είναι και η πιο δύσκολη από άποψη υψηλών θερμοκρασιών του κύματος καύσωνα που πλήττει την χώρα, θέτει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας την κυβέρνηση.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο φόβος διακοπών στην ηλεκτροδότηση λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την πολύωρη λειτουργία κλιματιστικών, κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η κάλυψη στη ζήτηση ενέργειας αναμένεται να γίνει με την εισαγωγή 1.500 μεγαβατώρων την ώρα από την διασύνδεση με γειτονικές χώρες, όλους τους λιγνιτικούς  και υδροηλεκτρικούς σταθμούς , τους σταθμούς φυσικού αερίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης και εξάντλησης των εφεδρειών, αναμένεται  να γίνουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος τοπικά ώστε να δοθούν «ανάσες» στο σύστημα και να μειώνεται η τάση σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. 

Τεντόγλου για το χρυσό: “Αλητεία;”

Στην σύσκεψη, που έγινε χθες υπό τον Πρωθυπουργό δύο στοιχεία υπερτονίστηκαν:

Πρώτον ότι στο κέντρο του αστικού ιστού της Αθήνας υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να παρουσιαστούν βλάβες στα υπόγεια καλώδια της ΔΕΗ όταν η άσφαλτος «φλέγεται» με τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες.

Δεύτερον ότι αμέσως μετά την ξηρασία του καύσωνα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία περιμένει ισχυρούς ανέμους, στοιχείο που επιβάλει αυξημένη επιφυλακή για πυρκαγιές.

Η έκκληση του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες για λελογισμένη χρήση του δικτύου ηλεκτροδότησης κατά τις ώρες αιχμής, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Με φόντο την λοιδορία που επιφύλαξε η Κυβέρνηση στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την προστασία των πολιτών από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ σκωπτικά σχολίασε ότι: «Κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για επάρκεια ηλεκτροδότησης στον καύσωνα».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ανταπάντησε ότι «στο ΣΥΡΙΖΑ τελικά τι προτείνουν; Να αφήνουμε φώτα και ηλεκτρικές συσκευές ανοιχτές; Στην προσπάθειά τους να πουν κάτι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούνται».

Οι καλές επιδόσεις του τουρισμού, καθώς ήδη καταγράφονται περισσότερες από 2 εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών τον Ιούλιο, βάζουν φρένο στις σκέψεις για σκληρά περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Οι παρεμβάσεις στα 8 νησιά που «κοκκινίζουν», δεν αναμένονται να είναι δραστικές και θα εξαντληθούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις ελέγχου εφαρμογής των κανόνων σε ψυχαγωγία και διασκέδαση με μεταφορά επιπλέον κλιμακίων ελεγκτών. Όπως αποτυπώθηκε στην χθεσινή πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου παρατηρείται επιδημιολογική σταθεροποίηση.

Πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού ή ποσοστό 64% επί του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ενώ τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κάμψη στα νέα ραντεβού.

Όπως έχει γράψει ήδη από την περασμένη Τετάρτη το libre, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης από το Φθινόπωρο είναι για όλους του ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα να επιβαρύνονται με ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα και οι εκπαιδευτικοί με δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, ενώ στους κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης αναμένεται και το Φθινόπωρο να είναι αποκλειστικά covid free.

Σχετικά Άρθρα