Χατζηδάκης: Κατόπιν συνεννόησης εργοδότη – εργαζόμενου η εφαρμογή έκτακτων μέτρων

 Χατζηδάκης: Κατόπιν συνεννόησης εργοδότη – εργαζόμενου η εφαρμογή έκτακτων μέτρων

Στην εκπομπή “Τώρα ό,τι συμβαίνει” του Open TV, μίλησε ο υπουργός εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, για τα έκτακτα μέτρα που θα εφαρμοστούν λόγω καύσωνα στους χώρους εργασίας τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου.

Ο υπουργός εργασίας αναφέρθηκε και στο 1555, το νέο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου, καθώς και στην μη κατάθεση των αναδρομικών των συνταξιούχων.

«Είναι πάγια μέτρα, που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν βγήκαν τώρα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για την εγκύκλιο με τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου. Ποια είναι η διαφορά των μέτρων, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αργία την ίδια μέρα; Όπως εξήγησε ο υπουργός εργασίας, η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσε σε καθολική παύση εργασιών, τη συγκεκριμένη μέρα. Η εγκύκλιος του υπουργείου ορίζει συγκεκριμένες, ακραίες περιπτώσεις, από τις 12.00 μ.μ., έως τις 16.00 μ.μ., στις οποίες υπάρχει πραγματική δυσκολία. Ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει αν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, ώστε να εφαρμοστεί η εγκύκλιος; Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο εργοδότης με τον εργαζόμενο, ανάλογα με τη φύση της δουλειάς, θα συμφωνήσουν αν θα συνεχίσει ο εργαζόμενος ή θα διακόψει τις εργασίες του, τις ώρες που προβλέπονται. «Από την ίδια την εγκύκλιο προσδιορίζεται ότι θα υπάρχει συνεννόηση των δύο μερών», υπογράμμισε ο Κ. Χατζηδάκης.

Για το νέο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου, 1555, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι ο αριθμός στον οποίο θα ενσωματωθούν όλες οι υπηρεσίες, χωρίς χρέωση. Όπως διευκρίνισε, για την ώρα το κέντρο «καλύπτει ασφαλισμένους των ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ, ΕΦΚΑ. Αργότερα, θα καλύπτει και όλα τα άλλα ταμεία». Τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, το 1555 δεχόταν περίπου 10.000 κλήσεις καθημερινά, ενώ η περίοδος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα είναι δοκιμαστική.

Ο Κ. Χατζηδάκης εξήγησε, για την μη πληρωμή αναδρομικών σε 30.000 δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, ότι «όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, άρχισαν να τα παίρνουν. Από Ιούνιο ξεκίνησαν να κατατίθενται στους συνταξιούχους του δημοσίου και, τώρα, και του ιδιωτικού τομέα». Όπως είπε ο υπουργός, το εγχείρημα της καταβολής των αναδρομικών είναι πολύ δύσκολο, επειδή υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες δικαιούχων. «Οι παλιοί, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016, θα αρχίσουν να τα παίρνουν από τον Σεπτέμβριο και μετά», διευκρίνισε.  Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός υποστήριξε ότι, «από φθινόπωρο, θα έχουμε αποκλιμάκωση του προβλήματος».