Άγρυπνη στο Καπιτώλιο – Βουλευτής διαμαρτύρεται για τις εξώσεις που απειλούν 7 εκατ. άτομα

 Άγρυπνη στο Καπιτώλιο – Βουλευτής διαμαρτύρεται για τις εξώσεις που απειλούν 7 εκατ. άτομα

Η βουλευτής Κόρι Μπους, στην οποία έγινε έξωση τρεις φορές και αναγκάστηκε να ζει στο αυτοκίνητό της μαζί με τα δύο παιδιά της προτού στραφεί στην πολιτική, πέρασε μια νύχτα άγρυπνη στα σκαλιά του Καπιτωλίου, για να διαμαρτυρηθεί για το επικείμενο τέλος του «παγώματος» στις εξώσεις.

Η Μπους, Δημοκρατική που εκλέγεται στο Μισούρι, κατάφερε να κοιμηθεί περίπου για μία ώρα,καθιστή στην καρέκλα της. Δύο συνάδελφοί της, η Ιλχάν Όμαρ και η Αγιάνα Πρίσλεϊ, πήγαν να της συμπαρασταθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν στον δρόμο – Έληξε το μορατόριουμ στις εξώσεις

Η Κόρι Μπους παρέμενε έξω από το Καπιτώλιο το απόγευμα του Σαββάτου και απηύθυνε έκκληση στους χρήστες του Instagram να στηρίξουν το αίτημά της: να παρέμβουν το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για να μην λήξει το μορατόριουμ στις εξώσεις.

«Απόψε τα μεσάνυχτα, αν δεν συμβεί τίποτα, αν δεν αναληφθεί δράση από τη Βουλή ή τη Γερουσία ή την κυβέρνηση, 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της έξωσης. Το έχω περάσει κι εγώ», είπε η Αφροαμερικανίδα βουλευτής.

Μορατόριουμ από τα CDC

Πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν με έξωση επειδή δεν κατάφεραν να πληρώσουν το ενοίκιό τους την περίοδο της πανδημίας, όταν χιλιάδες έμειναν άνεργοι. Τα CDC επέβαλαν μορατόριουμ στις εξώσειςπριν από 11 μήνες, εν μέρει για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού μέσω του συνωστισμού, στην περίπτωση που κατακλύζονταν τα καταφύγια από άστεγους ή αν κάποιοι αποφάσιζαν να φιλοξενήσουν συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έκλεισε την Παρασκευή τις εργασίες της για τη θερινή περίοδο, χωρίς να ανανεώσει το μορατόριουμ, αφού ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής μπλόκαρε το αίτημα για παράτασή του μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Καθώς δεν υπήρξε επαρκής υποστήριξη –ακόμη και από Δημοκρατικούς– το Δημοκρατικό κόμμα επέλεξε να μην φέρει την πρόταση προς ψήφιση.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να παρατείνει το μορατόριουμ αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα το παρατείνει ξανά χωρίς την έγκριση των νομοθετικών σωμάτων.

20 δισ. δολ. σε καθυστερημένα ενοίκια

Περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά οφείλουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθυστερημένα ενοίκια, σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Άσπεν και του Προγράμματος Προάσπισης των Εξώσεων για την Covid-19.

Εκείνοι που αντιδρούν στην παράταση του μορατόριουμ επισημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες δέχονται επίσης σοβαρή οικονομική πίεση, αφού πρέπει να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων τους, τα ασφάλιστρα και τους φόρους χωρίς να εισπράττουν ενοίκια.

Η Μπους είπε ότι ήλπιζε πως τα CDC θα παρενέβαιναν για να παρατείνουν το μορατόριουμ. Τώρα ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει αρκετή στήριξη από τους συναδέλφους της ώστε να πείσουν την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι να συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος για το θέμα αυτό.

Η Πελόζι είπε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως τα CDC θα μπορούσαν να παρατείνουν το μορατόριουμ.

Μπάμπης Χριστακόπουλος