“Καταστροφή” ένα νέο lockdown, λένε οι επιχειρηματίες στη Μύκονο- Ποια νησιά μπαίνουν στο “κόκκινο”- “Μάσκα παντού”, λένε οι επιστήμονες

 “Καταστροφή” ένα νέο lockdown, λένε οι επιχειρηματίες στη Μύκονο- Ποια νησιά μπαίνουν στο “κόκκινο”- “Μάσκα παντού”, λένε οι επιστήμονες

Αντιμέτωπη με ένα μερικό lockdown, περίπου μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υπερμετάδοσης του ιού, βρίσκεται η Μύκονος καθώς και άλλα νησιά. Εύλογο το ερώτημα: τι ακριβώς συνέβη και η απειλή των περιορισμών επιστρέφει δριμύτερη στον εμβληματικό τουριστικό προορισμό, με τους επχιειρηματίες, μάλιστα, να λένε πως μία τέτοια πιθανότητα θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή;

Ένα νέο lockdown στη Μύκονο ισοδυναμεί εκ των πραγμάτων με ομολογία αποτυχίας των μέτρων που εφαρμόστηκαν και της επιτήρησης που διατείνονται πως κάνουν οι αρμόδιοι φορείς (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το γεγονός πως αυτή τη φορά μπορεί να ακολουθήσουν την ίδια τύχη και άλλα νησιά, καθιστά ακόμα πιο προβληματική την πολιτική που ακολουθήθηκε.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων αναφέρονται ακόμα και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο στα νησιά. Θα κυκλοφορεί κανείς με μάσκα στα Ματογιάννια, ή στη Νάουσα της Πάρου;

Ο κ. Χαρδαλιάς, πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη έξι μεγάλα και δημοφιλή νησιά, η επιδημιολογική εικόνα των οποίων προκαλεί έντονη ανησυχία.

Πρόκειται για τα νησιά:
Ζάκυνθος
Τήνος
Λευκάδα
Σαντορίνη
Πάρος
Ρόδος

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο. Για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και άρα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, που αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας απέναντι στην πανδημία».

Πιθανή η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο-Ίο

Νέα μέτρα αναμένεται να παρθούν για τα νησιά με επιβαρυμένο ιικό φορτίο που προβληματίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης σε Μύκονο και Ιο, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ’ όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», συμπλήρωσε, ενώ κατέληξε: «Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα».

«Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για να γίνει αποκλιμάκωση κρουσμάτων πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο κ.  Χατζηχριστοδούλου που αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία επανάφερε το εν λόγω μέτρο.

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα