Δημήτρης Μπούχαλης: Αν δεν σοβαρευτούμε, οριακά θα φτάσουμε ως το 15Αυγουστο

 Δημήτρης Μπούχαλης: Αν δεν σοβαρευτούμε, οριακά θα φτάσουμε ως το 15Αυγουστο

Παρακινδυνευμένες χαρακτηρίζει κάθε είδους προβλέψεις φέτος ο καθηγητής Τουρισμού στο Bournemouth University της M.Βρετανίας και διευθυντής του e-tourism Lab Δημήτρης Μπούχαλης, εξηγώντας ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει νόημα να κάνει κάποιος προβλέψεις, καθώς “άλλωστε, το ταμείο γίνεται πάντα το Νοέμβριο αφού όχι μόνο έχουμε εξυπηρετήσει τους πελάτες μας αλλά έχουμε πληρωθεί και από τους συνεργάτες μας, που δεν είναι πάντα αυτονόητο, αφού πολλοί tour operators βγαίνουν σε χρεοκοπία συνήθως το Σεπτέμβρη…”

«Όλες οι προβλέψεις φέτος είναι πάρα πολύ παρακινδυνευμένες όμως από την εμπειρία μου στην Ελλάδα κατά την σχεδόν δύο μηνών παραμονή μου, διαπίστωσα εκ του σύνεγγυς ότι οι μεμονωμένοι τουρίστες όχι μόνο έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νησιά αλλά πληρώνουν και πολύ υψηλές τιμές», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι tour operators είναι πολύ πιο διστακτικοί και οι πελάτες των γκρουπ διαπραγματεύονται τιμές με special offers και last minute. Σταδιακά όμως η προσέλευση αυξάνεται, ειδικά μετά το άνοιγμα της Αγγλίας για εμβολιασμένους, οι οποίοι δεν χρειάζεται να κάνουν καραντίνα όταν επιστρέψουν από το ταξίδι τους.

«Παρατηρείται λοιπόν ότι οι μικροί προορισμοί όπως τα νησιά των Κυκλάδων (που δεν στηρίζονται σε πτήσεις τσάρτερ όπως πχ η Ρόδος ή η Κρήτη) και ειδικά η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν πολύ υψηλές πληρότητες και τιμές στα καταλύματα που προσεγγίζουν παλαιότερες εποχές. Αντίθετα τα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και περιοχές που έχουν μεγάλο ποσοστό με τουρίστες πακέτου, δεν έχουν ακόμα καταφέρει να έχουν ικανοποιητικές πληρότητες και τιμές. Βεβαίως, τηρουμένων των αναλογιών και της δυσκολίας που έχει κανείς για να ταξιδέψει για Ελλάδα φέτος, πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να περιμένει», σημειώνει ο κ.Μπούχαλης.

Εξηγεί επίσης ότι οι κύριες αγορές μας (Γερμανία, Αγγλία, Σκανδιναβία) παρακολουθούν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα και προσπαθούν να μας κρατήσουν ανοιχτούς, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένες να θέσουν την υγεία αυτών που ταξιδεύουν αλλά και των πολιτών τους που επιστρέφουν σε κίνδυνο. Ορισμένες αγορές ωστόσο, αποθαρρύνουν την επίσκεψη με συμπληρωματικά τεστ τα οποία κοστίζουν αρκετά αλλά και με καραντίνα κατά την επιστροφή ή ακόμα και με απαγόρευση.

Και επειδή τα δεδομένα είναι ρευστά και ευμετάβλητα εκείνο που πρέπει να γίνει συμφωνα με τον κ.Μπούχαλη, είναι να επικεντρωθούμε στην διατήρηση χαμηλών επιδημιολογικών δεικτών σε όλη την επικράτεια της χώρας.

«Αντί λοιπόν να ψάχνουμε τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να βάλουμε όλη μας την δύναμη στο να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ντόπιου πληθυσμού, των εργαζομένων και των τουριστών. Η εμπειρία δείχνει ότι τα μέτρα και τα πρωτόκολλα συχνά δεν τηρούνται. Ούτε από ντόπιους, ούτε από επιχειρηματίες αλλά ούτε από πελάτες. Μόνο σοβαρές και υπεύθυνες επιχειρήσεις τόσο μικρές όσο και μεγάλες κρατούν τα μέτρα ευλαβικά δημιουργώντας το αίσθημα ασφάλειας στους πελάτες τους και σε όλους τους άλλους», παρατηρεί.

«Το αντί εμβολιαστικό λόμπι έχει κάνει τεράστια ζημιά ειδικά στα νησιά που παρόλο που έσπευσαν να εμβολιαστούν, υποδέχτηκαν εργαζόμενους και πελάτες μικρότερων ηλικιών που δεν είχαν εμβολιαστεί», περιγράφει ο καθηγητής και προσθέτει: «Πολλοί όμως οργανώνουν πανηγύρια, γάμους, κηδείες, μνημόσυνα, πάρτι, αθλητικά γεγονότα και οτιδήποτε άλλο συναθροίζει κόσμο σε συνθήκες που είναι απαγορευτικές από την πανδημία. Παίζουμε κρυφτούλι με το Χαρδαλιά και κρυφό σχολειό με τσιλιαδόρους … Και βεβαίως αυτό είναι κοινό μυστικό και υπάρχει μία αποδοχή από την κοινωνία που θεωρεί αυτή την αντικοινωνική και αντιτουριστική συμπεριφορά δίκαιη λόγω της κούρασης που έχει φέρει η πανδημία».

«Εάν δεν σοβαρευτούμε οριακά θα κάνουμε Δεκαπενταύγουστο. Ίσως χαριστικά», τονίζει ο καθηγήτης και επισημαίνει: « Οι επαγγελματίες του τουρισμού θα πρέπει να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης τον τόπο τους και να κρατούν τα πρωτόκολλα έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».

«Όσοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα και να ολοκληρώσουν τις δύο δόσεις. Θέλει αρετή τόλμη σύνεση και μεγάλη υπευθυνότητα αυτή η σεζόν αλλά στο χέρι μας είναι» σημειώνει.

«Καλή δύναμη σε όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν τον αγώνα τους μες τη ζέστη να μας εξυπηρετούν. Και όταν πηγαίνετε διακοπές να μην πίνετε κόκα-κόλα και εισαγόμενα ποτά αλλά φροντίστε να τρώτε και να πίνετε ντόπια προϊόντα, ρακές, κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής, ψαράκι από τους ντόπιους ψαράδες και να αφήνετε φιλοδώρημα στα παιδιά που δουλεύουν τόσο δύσκολα. Στο σέρβις στις καμαριέρες και όλους τους ανθρώπους που περιμένουν από μας για να βγάλουμε το χειμώνα τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Μπούχαλης, επισημαίνοντας «Πάμε καλά τουριστικά, κακά επιδημιολογικά, και καλό είναι να σοβαρευτούμε και να αποδείξουμε αν πραγματικά είμαστε αξιόπιστοι και επαγγελματίες στον τουρισμό».