Χαλβατσιώτης στο libre: “Γεμίζουν οι κλίνες Covid- Κατά 97% με ανεμβολίαστους”

 Χαλβατσιώτης στο libre: “Γεμίζουν οι κλίνες Covid- Κατά 97% με ανεμβολίαστους”

Ανησυχία προκαλεί σε όλους μας, ειδικούς και μη, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων και η επακόλουθη αύξηση στις νοσηλείες, την οποία ευτυχώς δεν ακολουθεί ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Λόγω της ασταμάτητης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες για τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων που θα καταγραφούν τον επόμενο μήνα, τον Αύγουστο, που κατά παράδοση είναι ο μήνας των διακοπών και προβλέπεται μεγαλύτερος συνωστισμός και χαλάρωση των μέτρων προστασίας.

Ο πρώτος εμβολιασμένος που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ – Τι λένε Καπραβέλος και Εξαδάκτυλος

Το libre μίλησε με τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική –Μονάδα Έρευνας– Διαβητολογικό Κέντρο, Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Α. «Αττικόν», και Πρόεδρο Δ.Σ του Γεν. Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ», Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, για να μας δώσει μία γενική εικόνα από τις εισαγωγές, τη βαρύτητα των περιστατικών, τις ανάγκες διασωλήνωσης και την πίεση στο σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή.

Σχετικά με τις εισαγωγές, εκτός από τη γενική εικόνα από το ΑΤΤΙΚΟΝ, και τις εκτιμήσεις για την κατάσταση, μας ανέφερε συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά στοιχεία από το νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ».

«Στο ΕΛΠΙΣ, υπάρχουν 200 κλίνες. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε διάθεση για Covid περιστατικά τις 50, οι οποίες γέμισαν αμέσως και διαθέσαμε άλλες 50».

· Άρα, αυτή τη στιγμή, τα μισά περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ» είναι εισαγωγές με Covid…

«Ναι, και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, όπως προβλέπουμε. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο για το νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», μπορώ να σας αναφέρω ότι έγιναν 200 εισαγωγές με Covid. Είναι ταχεία η αύξηση των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα κυρίως».

· Ευτυχώς, δεν παρατηρούμε μεγάλη αύξηση στα περιστατικά διασωληνωμένων ασθενών.

«Αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο στοιχείο, ότι δεν έχουμε πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι θα αργήσει λίγο να φανεί η πραγματική ανάγκη διασωλήνωσης. Συνήθως, χρειάζεται ο νοσηλευόμενος να μείνει κάποιες μέρες στο νοσοκομείο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάστασή του και αν θα χρειαστεί διασωλήνωση. Αυτό το διάστημα είναι τουλάχιστον 7 με 8 ημέρες. Από τα περιστατικά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο αυτή τη βδομάδα, θα φανεί την επόμενη ποια θα χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη διάθεσης κλινών ΜΕΘ στα νέα περιστατικά».

· Η ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο αφορά κυρίως ανεμβολίαστα άτομα;

«Αυτοί οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι κατά 97% είναι ανεμβολίαστοι. Όμως, από τα άτομα που έχουν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα, που είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα είτε για κάποιο άλλο λόγο η μόλυνση από τον ιό τους αποσυντόνισε αλλά δεν νοσούν βαριά. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπερήλικες που έχουν ένα υποκείμενο νόσημα, όπως οι καρδιοπαθείς, μπορεί πιο εύκολα να αφυδατωθούν και να χρειαστούν νοσοκομείο, αλλά δεν χρειάζονται ΜΕΘ αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ούτε καταλήγουν από τη νόσο. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα ποσοστό γύρω στο 50% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο και ένα σημαντικό επιπλέον ποσοστό να έχει κάνει την πρώτη δόση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα ισχυρό τείχος προστασίας, κοιτώντας τα στατιστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα:

– έως 17 ετών: είναι το 10% των κρουσμάτων αλλά κανένας δεν χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, κανένα άτομο δεν καταλήγει από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

– από 20 έως 40 ετών: αντιστοιχούν στο 37% των κρουσμάτων αλλά η θνησιμότητα είναι κάτω του 1% σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και η ανάγκη νοσηλείας βρίσκεται στο 3%, παρόλο που αρκετά άτομα από αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι ανεμβολίαστα.

– από τις ηλικίες 40 έως 65 ετών: αντιστοιχούν στο 38,8% των κρουσμάτων (επί του συνόλου των νέων περιστατικών που ανακοινώνονται), το ποσοστό θανάτων είναι στο 15,7% και η ανάγκη διασωλήνωσης στο 44%.

– για την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών: αντιστοιχούν μόνο στο 14% των κρουσμάτων, όμως το ποσοστό των θανάτων αντιστοιχεί στο 83% και οι διασωληνώσεις αγγίζουν το 52,4 % και αυτό επειδή πολλά άτομα από την ομάδα αυτή είναι ανεμβολίαστα».

· Το συμπέρασμα, λοιπόν, που εξάγεται είναι ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον κοροναϊό και κυρίως τη μετάλλαξη Δ, το όπλο μας είναι ο εμβολιασμός και τα μέτρα προστασίας;

«Ναι, και εδώ θέλω να προσθέσω σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά, γιατί δεν χορηγούνται. Αυτά, πλέον, είναι αναποτελεσματικά στη μετάλλαξη Δέλτα, επειδή είχαν φτιαχτεί για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξή Α. Αντί να αναπτύξουμε αντισώματα για τη μετάλλαξη Δ, το πιο σύντομο όπλο, ο πιο σύντομος δρόμος προστασίας είναι ο εμβολιασμός.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθούμε στο φόβο που αναπτύσσεται στη Βρετανία και αφορά τη μετάλλαξη Βήτα, της Νοτίου Αφρικής. Μάλιστα, οι Βρετανοί θέτουν πλέον σε υποχρεωτική καραντίνα όσους εισέρχονται από τη Γαλλία στη Μεγάλη Βρετανία».

· Δεν είχαμε δει πολλά περιστατικά στη χώρα μας από τη μετάλλαξή Βήτα. Σωστά; Εκείνο που θυμόμαστε είναι ότι δεν ήταν αποτελεσματικά τα εμβόλια της AstraZeneca στη μετάλλαξη αυτή, για αυτό το λόγο, η Νότιος Αφρική είχε σταματήσει να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Αυτός είναι και ο πιθανότερος λόγος που οι Βρετανοί φοβούνται περισσότερο συγκεκριμένη μετάλλαξη, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εμείς, τώρα, ολοκληρώσαμε μία μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας λάβαμε 100 δείγματα από ένα κεντρικό ιδιωτικό εργαστήριο της Αθήνας και μελετήσαμε τους γενετικούς υπότυπους του κοροναϊού. Η μετάλλαξη Βήτα στο κέντρο της Αθήνας αντιστοιχεί στο 10% των νέων κρουσμάτων και στη Γαλλία -που τη φοβούνται οι Βρετανοί για το μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων Β- είναι 3% ! Μπήκαμε, πλεόν, στην εποχή των μεταλλάξεων και μόνο μας αποτελεσματικό όπλο είναι ο εμβολιασμός!

Προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της προτροπής των πολιτών που διστάζουν πρέπει να κινηθούμε στο εξής και άμεσα.

Η Εκκλησία φαίνεται να κάνει πλέον κάποιες θετικές κινήσεις στο θέμα αυτό.

Επίσης, καθώς η πολιτεία έχει δώσει κίνητρα, θα έπρεπε οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί με τις ομάδες βοήθειας στο σπίτι σε όλη τη χώρα (όχι μόνο στην Αθήνα) να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση του εμβολιασμού των ομάδων εκείνων των πολιτών που δεν μπορούν να μεταβούν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί έχουν κινητικά προβλήματα είτε γιατί διαμένουν πολύ μακριά είτε για άλλους λόγους και να εμβολιάσουν αυτά τα άτομα κυρίως με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να συνδράμουν αποτελεσματικά σε αυτό το επίπεδο και να μην τα περιμένουν από την κεντρική κυβέρνηση. Τέλος, να οργανωθεί ο εμβολιασμός των ΡΟΜΑ, των μεταναστών και ατόμων που έχουν έρθει στη χώρα μας και δεν έχουν ακόμα ΑΜΚΑ».

Σχετικά Άρθρα