Πολιτικό θρίλερ με αφορμή τον Αποστολόπουλο: Έντονη δυσαρέσκεια Δένδια για τις διαρροές από την Προεδρία της Δημοκρατίας – Πώς βγήκε εκτός λίστας ο διασώστης

 Πολιτικό θρίλερ με αφορμή τον Αποστολόπουλο: Έντονη δυσαρέσκεια  Δένδια για τις διαρροές από την Προεδρία της Δημοκρατίας – Πώς βγήκε εκτός λίστας ο διασώστης

Σε πολιτικό θρίλερ  με πολλαπλούς κραδασμούς εξελίσσεται η υπόθεση της ξαφνικής ματαίωσης της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο τρίγωνο Προεδρικό-Μαξίμου-Βασιλίσσης Σοφίας τα σύννεφα πύκνωσαν μετά το γαϊτανάκι «τις πταίει», τις βολές της αντιπολίτευσης για ομηρεία της Προέδρου της Δημοκρατίας από δεξιές φωνές εντός ΝΔ αλλά και το #notmyPresident στο Twitter με καυστικά σχόλια για την ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη, που αρκετές φορές επέκρινε δημοσίως την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της Κυβέρνησης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο Νίκος Δένδιας δεν είναι διατεθειμένος να βρεθεί στοχοποιημένος και συνεργάτες του -προσεκτικά και ήπια ομολογουμένως – ξεκαθαρίζουν ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το αλαλούμ που προκλήθηκε. Οι ίδιες πηγές μάλιστα δεν έκρυβαν την ενόχληση του Υπουργού Εξωτερικών για διαρροές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που τον άδειαζαν ότι εκείνος πρότεινε τον κ. Αποστολόπουλο να βραβευτεί και κατόπιν το ΥΠΕΞ ανακάλεσε.

  • «Σύμφωνα με το νόμο, το υπουργείο Εξωτερικών προτείνει τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του» αιτιολογούσαν το μπάχαλο συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Αυτά τα λόγια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς όπως εξηγούσαν στο libre καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στο Νίκο Δένδια, η διαβούλευση στη Επιτροπή του ΥΠΕΞ που χειρίζεται τέτοια θέματα δεν είχε καταλήξει, γι’ αυτό και δεν υπάρχει πρακτικό Προεδρικού Διατάγματος με την υπογραφή Δένδια για τις εν λόγω παρασημοφορήσεις όπως ρητά ορίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Παρά ταύτα, κάποιοι στην Προεδρία, όπως ευθέως δείχνουν από το ΥΠΕΞ, βιάστηκαν να βγάλουν δελτίο τύπου.

Είναι ενδεικτικό ότι στενοί συνεργάτες του Νίκου Δένδια πετούν το γάντι αν υπάρχει υπογραφή Δένδια να δημοσιεύσει η προεδρία το πειστήριο.

Σκοτεινό σημείο παραμένει από ποιον βγήκε εκτός λίστας παρασημοφόρησης ο διασώστης προσφύγων με δεδομένο ότι δεξιές φωνές εντός της ΝΔ δεν είδαν με καλό μάτι την βράβευση του εξαρχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ Κων/νος Μπογδάνος, που ανήρτησε στο twitter την ευαρέσκεια του για τον αποκλεισμό Αποστολόπουλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ευθέως για ωμή παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Λέσβου, ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM:

  • «Είναι Ηλίου φαεινότερο ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Είναι και θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα ουσίας. Πού πηγαίνουμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία; Να δημιουργείται κατάσταση ασφυκτικού καθεστώτος όπου όποιος διαφωνεί με τον “αυτοκράτορα” και την πολιτική του δεν θα έχει δικαίωμα είτε να εκφράζει τις απόψεις του είτε να απολαμβάνει της τιμής που η Πολιτεία επιλέγει;» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την διάσταση του αποκλεισμού λόγω πολιτικής τοποθέτησης περιέγραψε ο διασώστης προσφύγων με κείμενο του που δημοσίευσε στο facebook. 

«Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος.

Σχετικά Άρθρα