Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Αναστασιάδης ετοιμάζει αντίποινα για το άνοιγμα των Βαρωσίων

 Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Αναστασιάδης ετοιμάζει αντίποινα για το άνοιγμα των Βαρωσίων

«Απειλή» χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, για πιθανή ακύρωση των ευρωπαϊκών και ελληνο-κυπριακών διαβατηρίων, που έχουν εκδοθεί σε Τουρκοκύπριους.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «αντίποινα» και «εκδίκηση» Αναστασιάδη, προκειμένου να αποτρέψει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων η αύξηση 2% του κατώτατου μισθού

Οι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα εξακολουθούν πάντως να γεννούν ερωτήματα στην Τουρκία, με πολλές υπόνοιες να κυκλοφορούν ότι ο Ερντογάν άλλαξε τελευταία στιγμή την ομιλία του στο «κοινοβούλιο» του ψευδοκράτους.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε συνέντευξή του σήμερα στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αφήνει να εννοηθεί ότι «ο Ερντογάν δέχθηκε ίσως κάποιο τηλεφώνημα, καθώς άργησε να πάει στο τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο κατά μία ώρα».

Ο Γκιουρέλ κατηγορεί επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εναπόθεσε το Κυπριακό στην αγκαλιά της ΕΕ.

Τουρκιγέ: Ετοιμάζονται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στα Βαρώσια – Στόχος 1 εκατ. τουρίστες

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος «αποκαλύπτει τον επενδυτικό και τουριστικό στόχο για τα Βαρώσια. Η εφημερίδα «Τουρκιγέ», συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδό της σήμερα υποστηρίζει ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης «ο στόχος είναι ένα εκατομμύριο τουρίστες στα Βαρώσια. Με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στη Βόρεια Κύπρο ανοίγεται ένα δυναμικό επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών (1 δισ. ευρώ)».

Πρώτα απ’ όλα, σχεδιάζεται η επιστροφή των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπούς (Ε/Κ και Βρετανούς) και στη συνέχεια η αναστήλωση της πόλης. Για αυτό το σκοπό, απαιτούνται επενδύσεις περίπου 10 δισεκατομμυρίων λιρών για υποδομές, κτήρια και τουριστικές εγκαταστάσεις. «Οι Τούρκοι επενδυτές δηλώνουν έτοιμοι για έργα τουριστικών υποδομών», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Πριν από το 1974, σύμφωνα με την «Τουρκιγέ», υπήρχαν 105 ξενοδοχεία με 10 χιλιάδες κρεβάτια και 60 ξενοδοχεία τύπου διαμερίσματα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε αυτήν την περιοχή το 58% των τουριστών που εισέρρεαν ήταν Έλληνες. Υπήρχαν 3.000 εμπορικές επιχειρήσεις, 99 κέντρα ψυχαγωγίας, 143 γραφεία, 4.649 ιδιωτικές κατοικίες, 21 τράπεζες, 24 θέατρα και κινηματογράφοι και 380 ημιτελείς κατασκευές. Η εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Τσαγ» εκφράζει αντιθέτως «ανησυχίες» για το άνοιγμα της περίκλεισης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς θα την «κυριεύσουν» οι Ελληνοκύπριοι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της «160.000 Ελληνοκύπριοι αποκτούν δικαιώματα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η απόφαση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες εξελίξεις στους Τουρκοκύπριους».

Πηγή: ethnos.gr