Κίνα: Ο πρόεδρος Σι επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Θιβέτ

 Κίνα: Ο πρόεδρος Σι επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Θιβέτ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ στις 21 και 22 Ιουλίου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, στην πρώτη καταγεγραμμένη επίσκεψή του ως ηγέτη του έθνους και την πρώτη επίσκεψη στο Θιβέτ ηγέτη της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η επίσκεψη του Σι έρχεται σε μια περίοδο όπου η Κίνα αντιμετωπίζει αυξημένες εντάσεις ασφαλείας λόγω συγκρούσεων με την Ινδία και της αποχώρησης των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ο Σι μετέβη αεροπορικώς στην πόλη Νίνγκτσι προχθές, Τετάρτη, και πήρε το τρένο για τη θιβετιανή πρωτεύουσα Λάσα την επομένη κατά μήκος ενός τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής μεγάλου ύψους που κατασκευάστηκε προκειμένου να συνδέσει την ορεινή συνοριακή περιοχή με την επαρχία Σιτσουάν.

Στη Λάσα, ο Σι επισκέφθηκε ένα μοναστήρι και την Πλατεία του Μεγάρου Ποτάλα και “επιθεώρησε εθνική θρησκευτική εργασία” και την προστασία της θιβετιανής πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το Xinhua.

Το μέγαρο είναι η παραδοσιακή κατοικία του πνευματικού ηγέτη του θιβετιανού βουδισμού, του Δαλάι Λάμα, ο οποίος είναι εξόριστος και χαρακτηρίζεται επικίνδυνος αυτονομιστής από το Κρεμλίνο.

Στη Νίνγκτσι επιθεώρησε επίσης την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στα σύνορα της Κίνας με την Ινδία, το Θιβέτ θεωρείται ότι έχει κρίσιμη στρατηγική σημασία για το Πεκίνο. Πέρυσι, η Κίνα και η Ινδία είδαν τις πιο σοβαρές συγκρούσεις εδώ και δεκαετίες στα διαφιλονικούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια, με νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Xinhua, ο Σι συνοδεύεται από τον Ζιάνγκ Γουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας και υψηλόβαθμο στρατηγό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο Σι επισκέφθηκε τελευταία φορά το Θιβέτ το 2011, όταν ήταν αντιπρόεδρος.

Το Πεκίνο έστειλε στρατεύματα στο Θιβέτ το 1950 σε αυτό που επίσημα αποκαλεί ειρηνική απελευθέρωση και διατηρεί μια ισχυρή παρουσία ασφάλειας στην περιοχή που είναι επιρρεπής σε συγκρούσεις.