Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ανοίγει την Αμμόχωστο – Ανακοινώσεις με Τατάρ – Η απάντηση του ΥΠΕΞ, Εθνικό Συμβούλιο ο Αναστασιάδης

 Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ανοίγει την Αμμόχωστο – Ανακοινώσεις με Τατάρ – Η απάντηση του ΥΠΕΞ, Εθνικό Συμβούλιο ο Αναστασιάδης

Aνοίγει η Αμμόχωστος στο 3,5% όπως ανακοίνωσαν από κοινού Ερντογάν και Τατάρ από τα Κατεχόμενα, δημιουργώντας πλέον νέα δεδομένα στο Κυπριακό.

Οπως ανακοίνωσαν, η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο.

Σε μια εμπρηστική ομιλία του -παρουσία και του Ερσιν Τατάρ- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν έκανε λόγο για εχθρούς των Τουρκοκυπρίων στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Κυριάκο Μητσοτακη. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, είπε αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν». Παράλληλα, επιτέθηκε και στην Ευρωπαικη Ένωση λέγοντας ότι «Εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ενώ στη συνέχεια επανέλαβε την θεωρία του για δυο κράτη στην Κύπρο.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η πολίτικη των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν. «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά νωρίτερα ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το sigmalive.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και με αφορμή την συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αναφέρει: «αποτείουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο. Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

Αναφερόμενο στις συνεχείς προσπάθειες που όπως τονίζει «καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους. Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

Και καταλήγει: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο».

Μήνυμα για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«”Ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον, οὗ μ’ ἐθέσπισεν οἰκεῖν Ἀπόλλων” (Ευριπίδη, Ελένη). Στη μνήμη των υπερασπιστών της Ελευθερίας της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Δένδιας, παραθέτοντας φωτογραφία του ηρώου των μαχητών της Κύπρου που έχασαν τη ζωή τους στον Αττίλα.

Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) είναι τμήμα της πόλης το οποίο παρέμεινε κλειστό από το 1974 έως σήμερα. Αμέσως μετά την εισβολή, ο τουρκικός στρατός περιέφραξε την περιοχή στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σε όλους πλην του προσωπικού του τουρκικού στρατού και των Ηνωμένων Εθνών. Αποτέλεσε για χρόνια πεδίο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ σε όλα τα σχέδια που τέθηκαν μέχρι σήμερα στο τραπέζι προβλέπεται η επιστροφή της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. 

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία προωθεί σχέδια ανοίγματος και εποικισμού της πόλης.

Εθνικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Ν. Αναστασιάδης

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα, συγκάλεσε για αύριο στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  

Μετά τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του εκπροσώπου της ‘Αγκυρας Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ. 
Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα