“Ψυχρή Λίμνη”: Πότε και ποιες περιοχές θα επηρεάσει στην Ελλάδα – Ο Ωμέγα εμποδιστής σπρώχνει νότια την κακοκαιρία της κεντρικής Ευρώπης (χάρτες)

 “Ψυχρή Λίμνη”: Πότε και ποιες περιοχές θα επηρεάσει στην Ελλάδα – Ο Ωμέγα εμποδιστής σπρώχνει νότια την κακοκαιρία της κεντρικής Ευρώπης (χάρτες)

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, αναμένεται μικρή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών ωστόσο το ερώτημα παραμένει και είναι αν τελικά το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” χτυπήσει και τη χώρα μας. Το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις θερμές ώρες της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια, ενώ το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 37, στην Κεντρική Ελλάδα από 16 έως 38 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 17 έως 34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 37-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 32 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 34 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο και στον Κορινθιακό δυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36-37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε καλές καιρικές συνθήκες με παροδικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς.

Πότε θα φθάσει η Ψυχρή Λίμνη

Σύμφωνα με την πρόβλεψη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, επικαλούμενο νεότερα προγνωστικά στοιχεία που συνέλεξε, η «ψυχρή λίμνη» απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και κινείται, αργά, νοτιοανατολικά, προς τη νότια Ιταλία, όπου και θα βρίσκεται το μεσημέρι της Κυριακής (18/7).

χάρτης

Κατά την κίνησή της αυτή, η ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές Άλπεις (Αυστρία), στα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου (Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σερβία) και την Ιταλία, όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

χάρτης

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες δεν αναμένονται στην Ελλάδα μέχρι την Κυριακή. Ωστόσο, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται αστάθεια και εκδήλωση καταιγίδων και στη χώρα μας. Γι’ αυτήν την εξέλιξη του καιρού θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Στο φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» και το πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

  • «Η ‘ψυχρή λίμνη’ δίνει το καλοκαίρι έντονα φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε δει και στη χώρα μας, τον Ιούλιο του 2019 στη Χαλκιδική», σχολίασε αρχικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε», τονίζοντας ότι «κατεβαίνει νοτιότερα αυτή η ψυχρή λίμνη και θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως Κροατία, Σλοβενία και κομμάτια της Ιταλίας».

Στη συνέχεια επισήμανε το εξής:

«Ένα τμήμα, από ό,τι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας, με αστάθεια από την Κυριακή και μετά, και κυρίως τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Θα περάσουμε σε ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή, βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, που εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια», σημειώνοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι γνωστές μέσα στο Σαββατοκύριακο και ας μη βιαστούμε.

Ο Κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι τα φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως τα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ενώ τα νησιά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν προβλήματα.

«Διακρίνουμε ήδη κάποιες περιοχές, αλλά επειδή αυτά τα φαινόμενα είναι και τοπικά, είναι νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα μέσα στο Σαββατοκύριακο για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε.

‘Οπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης την Παρασκευή, από αύριο Κυριακή, θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του στο Facebook, ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης αναμένεται να αλλάξει προσανατολισμό κι εκεί που μας έστελνε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα ωθήσει τώρα την οργανωμένη ψυχρή λίμνη προς τη χώρα μας.

«Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την πολύ θερμή επιφάνεια που έχουμε ήδη στη χώρα μας θα δημιουργηθεί έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καταιγίδων που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Σχετικά Άρθρα