Αναστασιάδης: Θα αντιδράσουμε ανάλογα με τις εξαγγελίες Ερντογάν στα Κατεχόμενα

 Αναστασιάδης: Θα αντιδράσουμε ανάλογα με τις εξαγγελίες Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παρουσία του στα Κατεχόμενα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του μνημοσύνου των πεσόντων προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Σήμερα είναι ημέρα μνήμης που δεν πρέπει ποτέ να διαγραφεί διότι η προδοσία της Χούντας και των εδώ συνεργατών της έφεραν μια ανείπωτη καταστροφή στην Κύπρο. Συνεπώς, ο καθένας θα πρέπει να διδάσκεται από το τι προηγήθηκε τι ακολούθησε του πόσο κάποιοι Ελληνόφωνοι εκτελούσαν εντολές ξένων δυνάμεων προς όφελος συγκεκριμένης χώρας».

Καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία – Κατέρρευσαν 30 σπίτια, αγνοούνται άνθρωποι (vid)

Κληθείς να πει τι θα συμβούλευε τους Αμμοχωστιανούς ενόψει και της καθόδου του Τούρκου Προέδρου στα Κατεχόμενα και των ενδεχόμενων εξαγγελιών του για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Να κάνουν υπομονή. Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα είναι τα όσα διά της παρουσίας του θα εξαγγείλει».

Σε ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το βέτο εντός της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία, εφόσον δεν εντάθηκαν οι πιέσεις προς την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Η θετική ατζέντα δεν εγκρίθηκε γιατί μεταξύ των πρώτων που είπαν “δεν θα εγκριθεί” ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία διά στόματος του Προέδρου. Εάν δείτε τα Συμπεράσματα της 24ης και 25ης (Ιουνίου) όπου επένδυε ο κ. Ερντογάν να πάρει θετική ατζέντα, δεν την πήρε. Συνεπώς, αν δείτε δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Ζοζέπ Μπορέλ, είτε του γγ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, θα δείτε ότι όλοι μα όλοι προειδοποιούν την Τουρκία, πέραν βεβαίως των ηγετών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συνεπώς, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης διπλωματίας και θα είμαστε έτοιμοι, ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί κατά την εδώ παρουσία του, να αντιδράσουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω διότι κατά τη χθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξε ένα δημιουργικός διάλογος, μια παραγωγική παρουσία όλων, μια παραγωγική συμμετοχή και μια από κοινού αποφασιστική αντιμετώπιση των όσων ενδεχόμενα καταγραφούν».

Σχετικά Άρθρα