Επιδημιολόγος Columbia: Σε δύο χρόνια η επιστροφή στην κανονικότητα

 Επιδημιολόγος Columbia: Σε δύο χρόνια η επιστροφή στην κανονικότητα

Εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίστηκε ο επικεφαλής Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου «Columbia» μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ .

Οι προβλέψεις του Τζέφρι Σέιμαν ήταν δυσοίωνες με αιχμή και την έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα». Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επανέλαβε ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις.

«Νέες μεταλλάξεις θα προκύπτουν συνεχώς οι οποίες θα μολύνουν ανθρώπους που είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν εμβολιαστεί. Άρα η ανοσία που θα έχουμε από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό θα είναι προσωρινή και θα χρειαζόμαστε συνεχείς εμβολιασμούς τα επόμενα χρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου όμως, διευκρινίζει και τους λόγους που ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα. Από τη μία περιγράφει εκείνο που όλοι γνωρίζουμε πλέον, πως η παραλλαγή αυτή του κοροναϊού είναι πιο μεταδοτική από όλες όσες απαντήσαμε ως σήμερα και από την άλλη, εξηγεί την ιδιότητά της να προκαλεί επαναμολύνσεις.

«Έχει δηλαδή την ιδιότητα που αποκαλούμε “ανοσιακή διαφυγή”. Κι αυτή η “ανοσιακή διαφυγή” δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προκαλέσει σοβαρή νόσηση, σημαίνει όμως πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να κολλήσουν και να τη μεταδώσουν σε άλλους, που είτε δεν είχαν εκτεθεί στον ιό ή δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι αυτοί είναι που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά από τον ιό» σημειώνει.

Σχετικά Άρθρα