Ανησυχητικό φαινόμενο: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων παρά τον εμβολιασμό – Πώς εξηγείται και η θέση του ΠΟΥ που αλλάζει τα δεδομένα

 Ανησυχητικό φαινόμενο: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων παρά τον εμβολιασμό – Πώς εξηγείται και η θέση του ΠΟΥ που αλλάζει τα δεδομένα

Τα χθεσινά κρούσματα στην Αττική ήταν τα περισσότερα από τις 25/5 όταν είχαν καταγραφεί 1151 σε σύνολο 2433. Στο Κέντρο της Αθήνας αν και το 53% του πληθυσμού έχει λάβει έστω μία δόση και περίπου το 43% έχει εμβολιστεί πλήρως, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, ήταν 1061 σε σύνολο 1820 στην Επικράτεια.

Το γεγονός προκαλεί εντύπωση καθώς βρισκόμαστε σε μία περίοδο που εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Η μόνη εξήγηση είναι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και η χαλάρωση των μέτρων.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το υψηλό ποσοστό κρουσμάτων του λεκανοπεδίου, ήτοι περίπου 60% επί του συνόλου της Επικράτειας, καταγράφεται σε μια περιφέρεια που έχει εξαιρετική θέση ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, αντιλαμβάνεται τη σημαντική προστασία που προσφέρει το τείχος ανοσίας που οικοδομείται έστω και με πιο αργό ρυθμό. Και παράλληλα βεβαίως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος την έξαρση που θα πυροδοτήσει το μεταλλαγμένο, υπέρμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, όταν «εισβάλλει» σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Όμως δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει. Υπάρχουν νησιωτικές περιοχές όπως πχ η Μύκονος όπου σημειώνει αύξηση κρουσμάτων αν και είναι εμβολιασμένο υψηλό ποσοστό του πληθυσμού όπως και το σύνολο των Κυκλάδων που φαίνεται ότι έχει εμβολισμένο πάνω από το 70% του πληθυσμού με μία δόση.

Φαίνεται λοιπόν ότι το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων επέτρεψε βασικά στη μετάλλαξη Δέλτα να εισχωρήσει βαθιά στην κοινότητα και είναι δεδομένο ότι σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα επανεξετάσει τα μέτρα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται κάποια περιοχή να αλλάζει χρώμα δηλαδή να σημειώνει τόσο έντονη έξαρση που να απαιτούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα.

Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει τη διασπορά του κοροναϊού σε όλη την επικράτεια, η οποία χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη στο μεγαλύτερο τμήμα της. Κρούσματα καταγράφονται σε 56 περιοχές της χώρας, με την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου να βρίσκονται σε μία επικίνδυνα ανοδική πορεία.

Έτσι, στην Κρήτη καταγράφηκαν σήμερα 173 κρούσματα, με τα 139 να μοιράζονται σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Η επιδημιολογική εικόνα του νησιού είναι επιβαρυμένη, και αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω αύριο που θα ανακοινωθούν και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη Δέλτα από το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης.

Δεκάδες κρούσματα καταγράφονται και στα νησιά του Αιγαίου, με τη Μύκονο να βρίσκεται σήμερα στο αρνητικό βάθρο μετρώντας 14 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ισχυρό στίγμα εκπέμπει ο κορονοϊού και στα εξής νησιά: Άνδρος, Πάρος, Σύρος, Τήνος, Νάξος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος, Σάμος, Χίος, Λέσβος. Με μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σποράδες, η Κεφαλλονιά και η Λευκάδα.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία από τον ιό

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λίντμαϊερ προσπαθεί να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση με νηφαλιότητα. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί, δεν υπάρχει πουθενά απόλυτη προστασία από τον ιό.

«Ολοι νιώσαμε ανακούφιση όταν άρχισαν να υποχωρούν τα κρούσματα, όλοι θέλαμε να βγούμε έξω, άρχισε να ζεσταίνει και ο καιρός κι έτσι δυστυχώς άρχισαν να υποχωρούν τα μέτρα προστασίας», λέει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εμβόλιο παρέχει μία προστασία, αλλά όχι κατά 100%. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει προστασία κατά 100%. Και μπορεί να έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού – τα υψηλότερα στον κόσμο αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ – αλλά και πάλι δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 40, 50% του συνολικού πληθυσμού».

  • «Το εμβόλιο είναι εξαιρετικό για να αποφύγουμε τον θάνατο ή τις σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση που νοσήσουμε, αλλά και αυτό δεν μας προστατεύει κατά 100%. Το εμβόλιο είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού πακέτου των μέτρων που χρειάζονται για την προστασία μας. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μεγάλες διοργανώσεις με προσέλευση κόσμου».

Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, δηλαδή χώροι μόνο για εμβολιασμένους, οι οποίοι έχουν θεωρηθεί ως «covid-free».

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που βρίσκεται σε εξέλιξη πολλοί αγώνες διεξάγονται σε γεμάτα ή σχεδόν γεμάτα γήπεδα. Ορισμένοι επικρίνουν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου (UEFA), ενώ και ο ΠΟΥ εκφράζει την ανησυχία του. Ποια μέτρα προστασίας θεωρούνται ενδεδειγμένα σ’ αυτήν την περίπτωση; «Κι εδώ ισχύει το ίδιο», λέει ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ.

  • «Το ότι έχω εμβολιαστεί δεν σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδω τον ιό ή ότι δεν μπορώ να προσβληθώ από τον ιό. Οταν βρίσκομαι σε μαζική εκδήλωση, σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο, που μπορεί μάλιστα να μην έχει και εξαερισμό, τότε υπάρχει κίνδυνος, ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί το 100% των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και προστασίας».

Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για βοήθεια στις ανεπτυγμένες χώρες. «Από τη μία πλευρά έχουμε βέβαια τις νέες μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες εξαπλώνονται ανεμπόδιστα.

»Και από την άλλη όσο πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο πιο εύκολα σχηματίζονται αυτές οι μεταλλάξεις. Αυτοί οι δύο παράγοντες λειτουργούν συνδυαστικά και αποτελούν για εμάς μία μεγάλη πρόκληση…»