“Καταρρέει” το… ήσυχο καλοκαίρι – Καταδρομικές στην παραλιακή σε μπαρ, καφέ, κλαμπ μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

 “Καταρρέει” το… ήσυχο καλοκαίρι – Καταδρομικές στην παραλιακή σε μπαρ, καφέ, κλαμπ μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ανατρέπεται άρδην το αφήγημα ενός τουριστικού καλοκαιριού καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης σημαίνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Με επιστημονικές προβλέψεις να ανεβάζουν τα ημερήσια κρούσματα ακόμη και στις δύο χιλιάδες στην καρδιά του καλοκαιριού γεννώνται εύλογες ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας στην χώρα και τον αντίκτυπο της στην τουριστική σεζόν.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την σύσκεψη στο Μαξίμου χτύπησε καμπανάκι για την έντονα αυξητική τάση της πανδημίας σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο ενώ πιο ανησυχητικά τα μηνύματα του λοιμωξιολογου Νίκου Συψα, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ τόνισε αιχμηρά ότι «θα ήταν καλό η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, καθώς ο κοροναϊός έχει τη δική του ατζέντα».

Από τις αλεπαλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό προέκυψε η απόφαση για παρέμβαση σε δύο μέτωπα.

  • Αφενός ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί σε περιοχές που υπολείπονται αισθητά από το μέσο όρο. Θα συγκεντρώνονται και θα αναλύονται στοιχεία σε τοπικό επίπεδο για άμεση παρέμβαση και θα πυκνώσουν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού με τα εμβόλια pfizer και Johnson and Johnson ώστε να καλυφθούν κάτοικοι σε απομακρυσμένες περιοχές.
  • Αφετέρου επιστρατεύεται ξανά σκληρός πέλεκυς για τους παραβάτες καταστηματάρχες της εστίασης. Με έμφαση σε μπαρ και κλαμπ της παραλιακής ριβιέρας της Αθήνας ξεκινούν οι έλεγχοι για την τήρηση των πρωτοκόλλων και των αμιγών ή μικτών κλειστών χώρων διασκέδασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται οι ποινές να είναι αυστηρές… ξεκινώντας ακόμη και με λουκέτο από την πρώτη υποτροπή.

Εξετάζεται επιπλέον να δημοσιεύονται σε διαδικτυακή πύλη της κυβέρνησης ποιες επιχειρήσεις της εστίασης λειτουργούν βάσει των κανονισμών ώστε να επιβραβεύονται και να διαφημίζονται στους πολίτες.

Η επανεμφάνιση στα τηλεοπτικά κανάλια του λοιμωξιολογου Νίκου Συψα, γνωστού για τις αυστηρές θέσεις του, προκάλεσε… αναταράξεις.

  • “Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους” ανέφερε ο κ. Συψας ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την κυβέρνηση οτι παρακάμπτει την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, πυροδοτώντας απανωτές παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος δήλωσε πως οι μάσκες  καταργήθηκαν με εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων μόνο όπου δεν υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους ενώ η ΝΔ παρέθεσε την δήλωση της Βάνας Παπαευαγγελου κατά την ανακοίνωση της απόφασης για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και μίλησε για σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία με βασικό εργαλείο τα fake news.

Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απέκλεισε ακόμη και αυτή η χαραμάδα να επανεξεταστεί και η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε εξωτερικούς χώρους. 

Σχετικά Άρθρα