Προγραμματική συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα Τσίπρα – Συμμαχίες, σχέδιο διακυβέρνησης, κοινωνικό συμβόλαιο

 Προγραμματική συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα Τσίπρα – Συμμαχίες, σχέδιο διακυβέρνησης, κοινωνικό συμβόλαιο

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει πίσω ούτε από την πρόθεσή του να χτίσει συμμαχίες ούτε όμως και από τη στρατηγική του να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση. Αυτό ουσιαστικά φιλοδοξεί να είναι και το μήνυμα της τριήμερης προγραμματικής συνδιάσκεψης η οποία ανοίγει απόψε με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρουσιάζοντας έγκαιρα και σε πλήρη ετοιμότητα το σχέδιό του για την μετά την πανδημία επoχή.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η αναστολή του συμφώνου σταθερότητας στην Ευρώπη, οι παρεμβάσεις της διοίκησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ και το θετικό αποτύπωμα για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία των προοδευτικών κυβερνήσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες ο κ. Τσίπρας παίρνει ώθηση για το δικό του κυβερνητικό αφήγημα πηγαίνοντας όμως κι ένα βήμα πιο πέρα από τις προτάσεις της παγκόσμιας νέας Αριστεράς, όπως αναμένεται να χαρακτηρίσει τις δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από τα νέα διδάγματα της πανδημίας.

Η παγκόσμια στροφή από το νεοφιλελευθερισμό είναι η νέα βάση εκκίνησης για τον κ. Τσίπρα και σε αυτή θα στηρίξει τη νέα αριστερή ταυτότητά του.

Κριτική

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν αποποιείται την κυβερνητική του θητεία και σε αυτή τη διαμορφωμένη εμπειρία της Πρώτης Φορά Αριστερά με κορυφαίες στιγμές την έξοδο της οικονομίας από τα μνημόνια και την διπλωματική επιτυχία του με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών χτίζει το δικό του πολιτικό προφίλ.  

Για εκείνους όμως εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι θέλουν να αποποιηθούν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το 15-19 το πράγμα περιπλέκεται.

  • Κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται στις γκρίνιες από προβεβλημένα στελέχη της Ομπρέλας και στην άρνησή τους να στηρίξουν θέματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ως κυβέρνηση την υπογραφή του και που τώρα επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη ως συνέπεια της υλοποίησης τους, από την προεδρική φρουρά απαντούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επιστρέψει στο κόμμα διαμαρτυρίας που ήταν τα χρόνια πριν το 2014.

Τα νεύρα πάντως είναι τεταμένα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Η ένταση του τελευταίου Πολιτικού Συμβουλίου με πρωταγωνιστές τα στελέχη της Ομπρέλας μπορεί να εκτόνωσε προς στιγμή τα οξυμένα πνεύματα ωστόσο το κύμα αμφισβήτησης κεντρικών επιλογών με τελικό αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείεται να επανέλθει εν μέρει στο μίνι συνέδριο που ξεκινά απόψε.

  • Το Σάββατο στις τοποθετήσεις των στελεχών δεν αναμένονται ομαδοποιήσεις καθώς δεν υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες συνεδρίου, ωστόσο η κριτική αναμένεται να εστιαστεί στα πεπραγμένα της διετούς αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος.

Πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο για τη στάση τους σε μείζονα προβλήματα της κοινωνίας εν μέσω πανδημίας, αλλά δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα της στάσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε ψηφοφορίες που επαναφέρουν τις κοστοβόρες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σε συνθήκες μνημονιακού καταναγκασμού.

Κόκκινη γραμμή

Οι προεδρικοί δεν φαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες διατεθειμένοι να σηκώσουν το γάντι σε όλες τις περιπτώσεις που θα προκληθούν. Ωστόσο μιλώντας με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και με κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του κόμματος η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι ότι η βαλίτσα δεν μπορεί να πάει μακριά.

Ο κίνδυνος της εσωστρέφειας καραδοκεί και όποιος ρίχνει νερό στο μύλο της, ιδιαίτερα σε μια φάση που η κυβέρνηση βυθίζεται σε αντιφάσεις, περνά αντιλαϊκά νομοσχέδια και υποθηκεύει το μέλλον των νέων με το εργασιακό και το ασφαλιστικό, δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες, όταν υπερβεί την κόκκινη γραμμή να υπάρξουν και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Πρόγραμμα

Και μπορεί να διατυπώνεται η άποψη από στελέχη ότι αυτό δεν θα είναι το τελικό σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το σχέδιο Ελλάδα+ είναι το κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα το υπογράψουν και θα συνυπογράψουν όλοι.

  • Πρώτο άρθρο όπως είπε και στην παρουσίαση της Δευτέρας στη Δραπετσώνα η Εργασία. Προμετωπίδα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€ και υιοθέτηση του 35ωρου.
  • Δεύτερο άρθρο είναι η ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με αύξηση των δαπανών για την Υγεία με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας.

Από τις προβλέψεις και τις προβολές που κάνουν στην Κουμουνδούρου διαγράφεται μια νέα οικονομική κρίση καθώς όπως εκτιμούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε νέα κρίση χρέους και άμβλυνση των ανισοτήτων. Γι’ αυτό και το τρίτο άρθρο του κοινωνικού συμβολαίου είναι η ρήτρα για ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας σε τράπεζες και στο Δημόσιο για μικρομεσαίους και νοικοκυριά.

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν εγκαταλείπει και την διαχρονική πρόθεσή του για κρατικό έλεγχο στις τράπεζες μετά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις τους από το κράτος, απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.  

Το πέμπτο άρθρο είναι η πράσινη δίκαιη μετάβαση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την εισαγωγή της ρήτρας το 50% των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις σε ΑΠΕ να κατανέμεται σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.

Σχετικά Άρθρα