Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παραδέχεται τον κίνδυνο να χαθούν συντάξεις και εισφορές

 Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παραδέχεται τον κίνδυνο να χαθούν συντάξεις και εισφορές

Για επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας αντί να συμβαδίσει με τις ανάγκες της εποχής και τη διεθνή τάση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον RealFM 107.1 της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «αυτό είναι ξεκάθαρο με όλες τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πτωχευτικό νόμο «που για πρώτη φορά καταργεί οποιαδήποτε προστασία στην πρώτη κατοικία». Τον νόμο για τα εργασιακά «που φέρνει τα απλήρωτα 10ωρα και κάνει καθεστώς τις ατομικές συμβάσεις». Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με το οποίο η κυβέρνηση «τζογάρει τις εισφορές και τις συντάξεις και δημιουργεί κόστος για ολόκληρη την κοινωνία». Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση παραδέχεται ουσιαστικά τον κίνδυνο να χαθούν συντάξεις και εισφορές, για αυτό προστατεύει από διώξεις τα μέλη του ΔΣ του νέου ταμείου, θεσπίζοντας για αυτά το ακαταδίωκτο στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει».

ΣΥΡΙΖΑ: “Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό για να κρύψει τις τραγικές αστοχίες του”

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τόνισε ότι «όταν το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού -για πρώτη φορά μετά το 2010- κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου, η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, η κατανάλωση αυξήθηκε και η οικονομία γενικά βγήκε ωφελημένη». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «η ΝΔ όφειλε να προχωρήσει σε μέτρα ουσιαστικής οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται»: Στη ρύθμιση και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Υπογράμμισε ότι «αυτό είναι εκτός από κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό, γιατί από μια επιχείρηση που θα αποφύγει τη χρεωκοπία, και το δημόσιο ταμείο θα βγει κερδισμένο εισπράττοντας χρήματα αλλά -φυσικά- και οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως «αντί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων στον εμβολιασμό, συζητά για προνόμια». Ανέφερε πως η κυβέρνηση «υποστήριζε ότι αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε οικοδομήσει το τείχος συλλογικής ανοσίας με 70% εμβολιασμένους», όμως «αυτήν τη στιγμή οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα είναι κάτω από 40%». «Όταν, λοιπόν, έχει πέσει 30% έξω από τον στόχο που είχε θέσει, ευθύνεται έστω και ένας κυβερνητικός παράγοντας; Ή πάλι θα τα ρίξουμε όλα στην ατομική ευθύνη των πολιτών;», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι «το να συζητάμε, επομένως, τώρα για προνόμια στους εμβολιασμένους, όταν το ποσοστό τους είναι κάτω του 40%, είναι εντελώς ανορθολογικό», ενώ σημείωσε πως «όποιος μπαίνει στα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνει πόσο αστεία είναι η συζήτηση για διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους και μη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ακατανόητο το πώς η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορούν να «τρέξουν» γρήγορα οι εμβολιασμοί χωρίς, όπως είπε, «να ενισχύσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, έχοντας μειώσει κατά 600 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για την υγεία για το 2021, έχοντας 1.680 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στα νοσοκομεία -σε χρονιά πανδημίας- και ενώ από την αρχή του χρόνου έχει αφήσει άλυτο το ζήτημα του πώς θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι με προβλήματα μετακίνησης».

Τέος, ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε το κάλεσμα «στους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν παρά την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία τώρα τους δίνει δωροκάρτες, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε λίγους μήνες πριν στη Βουλή ότι η διασκέδαση των νέων ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού, ενώ περνά νόμους που στερούν από 25.000 μαθητές την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, στέλνοντάς τους ως πελάτες στα ιδιωτικά κολλέγια, το δίπλωμα των οποίων έχει φροντίσει να ισοτιμήσει με αυτό του πανεπιστημίου».