“Δέλτα”: Το νέο “μοντέλο” lockdown που εφαρμόζεται στη Λισαβόνα

 “Δέλτα”: Το νέο “μοντέλο” lockdown που εφαρμόζεται στη Λισαβόνα

Αυστηρότεροι κανόνες επιβλήθηκαν στην περιοχή της Λισαβόνας, καθώς οι αρχές προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μια αύξηση στις μολύνσεις, που απειλεί την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν της Πορτογαλίας.

«Δίνουμε μάχη ενάντια στον χρόνο μεταξύ της εξέλιξης της νόσου και της διαδικασίας των εμβολιασμών», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιεϊρά ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα, το νέο μοντέλο «lockdown» προβλέπει πως από τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, οι πολίτες πρέπει να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ κοροναϊού ή ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού προκειμένου να φεύγουν ή να μπαίνουν στην περιοχή της Λισαβόνας. Τα τεστ θα πρέπει να είναι PCR ή αντιγόνου.

DW: Περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer και Moderna- Τι λένε οι ειδικοί

Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα στην περιοχή πρέπει να κλείνουν στις 3.30 το μεσημέρι το Σαββατοκύριακο. Τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία θα πρέπει να κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Τα μέτρα, στα οποία οδήγησε η αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, ειδικά στο εσωτερικό ή τα περίχωρα της πρωτεύουσας, αναθεωρούνται σε εβδομαδιαία βάση, όμως είναι πιθανόν να παραμένουν σε ισχύ μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην περιοχή της Λισαβόνας προέρχονται από την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, όμως εξαπλώθηκε ταχέως στη Βρετανία. «Όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε μια καταληκτική ημερομηνία για αυτήν την κατάσταση, όμως δεν έχουμε», είπε η Βιεϊρά ντα Σίλβα. «Πρέπει να ενεργήσουμε νωρίς. Η παραλλαγή Δέλτα έχει ισχυρή παρουσία εδώ».