Αυστραλία: Περίπου το 70% του πληθυσμού υπό κάποια μορφή lockdown

 Αυστραλία: Περίπου το 70% του πληθυσμού υπό κάποια μορφή lockdown

Περίπου 18 εκατομμύρια Αυστραλοί ή περίπου το 70% του πληθυσμού βρίσκονται τώρα σε κάποιας μορφής λοκντάουν ή περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19, καθώς οι αξιωματούχοι παλεύουν με ξεσπάσματα της COVID-19 σχεδόν σε κάθε πολιτεία ή περιοχή.

«Νομίζω ότι εισερχόμαστε σε μία νέα φάση της πανδημίας, με το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα», δήλωσε σήμερα στο ABC ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φρίντενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «κρίσιμη περίοδο» στη μάχη της κατά της COVID-19.

Η επιτροπή εθνικής ασφάλειας, της οποίας προεδρεύει ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, θα ενημερωθεί από τον υπεύθυνο αρχίατρο της χώρας αργότερα σήμερα, όπως δήλωσε ο Φρίντενμπεργκ.

Το Σίδνεϊ, που είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, στην οποία κατοικεί το 1/5 του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, εισήλθε σε ένα λοκντάουν δύο εβδομάδων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Δεκαοκτώ νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης αναφέρθηκαν σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία, σε σύγκριση με τα 30 περιστατικά της προηγούμενης ημέρας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των μολύνσεων από το τελευταίο ξέσπασμα στις 130, από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού, πριν περίπου από δύο εβδομάδες σε έναν οδηγό λιμουζίνας, που μετέφερε ένα πλήρωμα πτήσεων εξωτερικού.

Ξαφνική οδηγία ΠΟΥ: Να επιστρέψουν οι μάσκες παντού

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σημαντική αύξηση των αριθμών», δήλωσε η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στην πολιτειακή πρωτεύουσα Σίδνεϊ.

«Με αυτή τη συρροή βλέπουμε μία μεταδοτικότητα περίπου στο 100% μεταξύ των νοικοκυριών».

Η βόρεια πόλη του Ντάργουιν εισήλθε χθες, Κυριακή, σε διήμερο λοκντάουν, που προκλήθηκε από τον εντοπισμό του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, χωρίς να υπάρχει σχέση με το ξέσπασμα στο Σίδνεϊ, σε έναν εργαζόμενο ορυχείου αφού είχε εγκαταλείψει την εργασία του.

Η πολιτεία του Κουίνσλαντ εισήγαγε σήμερα την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και περιορισμούς σε συναντήσεις εντός σπιτιών σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπρίσμπεϊν, μετά από μία παρόμοια κίνηση αξιωματούχων της Δυτικής Αυστραλίας στην πολιτειακή πρωτεύουσα Περθ.

Οι περιορισμοί παραμένουν στην πολιτειακή πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτόρια, στη Μελβούρνη, αλλά και στην εθνική πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα.

Ένας υγειονομικός συναγερμός εκδόθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για εκατοντάδες επιβάτες, αφού ένα μολυσμένο μέλος πληρώματος καμπίνας της Virgin Australia, εργάστηκε σε πέντε διαφορετικές πτήσεις καλύπτοντας το Μπισμπέιν, τη Μελβούρνη και τη Χρυσή Ακτή.

Η Αυστραλία μέχρι τώρα αντιμετώπισε πολύ καλύτερα από αρκετές άλλες ανεπτυγμένες χώρες τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με μόλις 30.450 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Η εφαρμογή λοκντάουν, σκληρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και ταχείας ιχνηλάτησης των κρουσμάτων βοήθησαν τη χώρα, να καταστείλει αποτελεσματικά προηγούμενα ξεσπάσματα, αλλά το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που κινείται ταχύτατα, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

H αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας επέβαλε πρόστιμο σε 44 ανθρώπους για μη τήρηση των μέτρων παραμονής στα σπίτια, συμπεριλαμβανομένου και ενός γυμνού ζευγαριού που έκανε ηλιοθεραπεία και είχε χαθεί στο εθνικό πάρκο αφού το τρόμαξε ένα ελάφι.

«Όχι μόνο ζήτησαν βοήθεια από την αστυνομία για να τους διασώσουν, αλλά και οι δύο έλαβαν κλήση 1.000 δολαρίων Αυστραλίας (636 ευρώ)», σύμφωνα με τον επίτροπο της αστυνομίας στη Νέα Νότια Ουαλία Μικ Φούλερ.

Σχετικά Άρθρα