Μόλις ένας στους επτά φορολογούμενους έχει υποβάλλει τη δήλωσή του

 Μόλις ένας στους επτά φορολογούμενους έχει υποβάλλει τη δήλωσή του

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί μόλις 918.915 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων, ένα μήνα μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και ένα μήνα πριν την πρώτη προθεσμία της 28ης Ιουλίου.

Μάλιστα, σχεδόν έξι στα δέκα εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, δείχνοντας και ποιοι «βιάζονται» ενώ τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν στο 26,7%  των εκκαθαρισμένων δηλώσεων με τον έξτρα φόρο να φθάνει στα 183,38 εκατ. ευρώ. 

Νέα στοιχεία στην υπόθεση Δογιάκη – Σφακιανάκης: Ερευνάται ως έγκλημα

Τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί δείχνουν τα εξής:

– Το 26,72% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος, την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε περίπτωση  εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

– Το 56,48% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020.

– Για το 16,8% των φορολογουμένων φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

– 370.010 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους.

– 93.085 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους. Μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 2 Ιουλίου.

Σχετικά Άρθρα