Ανατροπή: Νέα τοπικά lockdown μέσα στο καλοκαίρι – Οι δηλώσεις Αρκουμανέα, τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

 Ανατροπή: Νέα τοπικά lockdown μέσα στο καλοκαίρι – Οι δηλώσεις Αρκουμανέα, τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Σε εγρήγορση είναι η παγκόσμια κοινότητα για τη μετάλλαξη «Δέλτα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι το στέλεχος θα επικρατήσει τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ και μήνες, οι αρχές προετοιμάζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Σε αυτόν τον προγραμματισμό περιλαμβάνονται μέτρα όπως τα τοπικά lockdown που είδαμε και κατά την περσινή τουριστική σεζόν.

«Μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και επανέλαβε ότι «πρέπει να εμβολιαστούμε, τα εμβόλια είναι ασφαλή».

«Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι πιθανόν, για να μην πω και σίγουρα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα» επισήμανε ο κ. Αρκουμανέας λέγοντας ανοιχτά ότι υπάρχει αυξημένο ρίσκο και «είναι πολύ πιθανό να δούμε τοπικά lockdown».

Άφησε επίσης ανοιχτό το «ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα».

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πως μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 4.641.889 πολίτες με την 1η δόση (περίπου το 45% του πληθυσμού), αριθμός ο οποίος εδώ και 2 περίπου εβδομάδες αυξάνεται ελάχιστα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχει εμβολιαστεί άλλο ένα 25% του πληθυσμού που απαιτείται (σύμφωνα με τους «ειδικούς») για το κτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

Στη Σύνοδο Κορυφής, πρώτο θέμα συζήτησης είναι η μετάλλαξη Δέλτα ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι περιορισμοί και οι καραντίνες στα ταξίδια, εξαιτίας της μετάλλαξης. Κάτι που για μία τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα θα ήταν η απόλυτη καταστροφή.

Οι επιστήμονες παραδέχονται πως τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που μας δίνει η Βρετανία, μία από τις χώρες που έχει αρκετά κρούσματα της μετάλλαξης, εκεί που οι εμβολιασμένοι νεκροί είναι περίπου οι ίδιοι με τους ανεμβολίαστους.

‘Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, τα 15 αφορούσαν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος). Συνολικά, στη χώρα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης (24/6) Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσαν εκτάκτως σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Αρκουμανέα, Άκη Σκέρτσου, Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και των δημάρχων για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος είχε πει πώς με 1-2 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα θα επιβληθούν lockdown στα νησιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του Covid-19, πιο γνωστή ως «ινδική μετάλλαξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

Πρόσθεσε πως «Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, ο κύριος Fauci: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Το ECDC προειδοποιεί ότι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. «Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμον.

Στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου και ο ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνο στέλεχος» και ότι «δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».

  • Σύμφωνα με τον ίδιο, το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

  • «Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, λέγοντας ότι το μοναδικό μας όπλο για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχετικά Άρθρα