Νεκρός ο μεγιστάνας και γκουρού των κρυπτονομισμάτων ΜακΆφι

 Νεκρός ο μεγιστάνας και γκουρού των κρυπτονομισμάτων ΜακΆφι

Ο Αμερικανός μεγιστάνας Τζον ΜακΆφι, «πατέρας» του διάσημου ομώνυμου λογισμικού anti-virus, βρέθηκε νεκρός στο κελί του σε φυλακή της Καταλονίας, λίγες ώρες αφότου η ισπανική Δικαιοσύνη άναψε το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo το υπουργείο Δικαιοσύνης της Καταλονίας επιβεβαίωσε τον θάνατο του 75χρονου ΜακΆφι. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και νοσηλευτικό προσωπικό της φυλακής προσπάθησαν να του κάνουν ανάνηψη, όμως χωρίς επιτυχία.

«Η δικαστική επιτροπή μετέβη στο σωφρονιστικό κέντρο και ερευνά τα αίτια του θανάτου. Όλα δείχνουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για αυτοκτονία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επιχειρηματίας, που είχε γίνει γκουρού των κρυπτονομισμάτων, ήταν καταζητούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες για φοροδιαφυγή. Μετά το «πράσινο φως» του δικαστηρίου, η έκδοσή του θα έπρεπε επίσης να εγκριθεί από την ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

Συνελήφθη Οκτώβριο του 2020 στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και στη συνέχεια τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.

Βάσει του κατηγορητηρίου Αμερικανού εισαγγελέα εις βάρος του, είχε παραλείψει να δηλώσει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων που προήλθαν από την προώθηση κρυπτονομισμάτων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνέδρια και πώληση δικαιωμάτων για την υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

  • Σύμφωνα με την αμερικανική Δικαιοσύνη, ο Τζον ΜακΆφι φέρεται επίσης να είχε κρύψει περιουσιακά στοιχεία, συγκεκριμένα ακίνητα, ένα κότερο και ένα αυτοκίνητο, γράφοντάς τα σε ονόματα άλλων προσώπων. Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης μέσω της Interpol και ζήτησαν την έκδοσή του.

Μετά τη μεγάλη περιουσία που έκανε με το λογισμικό του κατά των ιών McAfee τη δεκαετία του 1980, ο Τζον ΜακΆφι έγινε γκουρού των κρυπτονομισμάτων χάρη στα οποία δήλωνε ότι κέρδιζε 2.000 δολάρια ημερησίως, ενώ τον ακολουθούσαν εκατομμύρια χρήστες στο Twitter.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη είχε απαγγείλει επίσης τον Μάρτιο κατηγορία εναντίον του για προώθηση μεταξύ των θαυμαστών του στο Twitter αρκετών επιχειρήσεων που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα χωρίς να τους πει ότι πιθανόν θα αντλούσε από αυτές μεγάλα ποσά.

  • Ο Τζον ΜακΆφι είχε μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα το 2012 όταν ο γείτονάς του στο Μπελίζ, μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, δολοφονήθηκε μυστηριωδώς, ένα έγκλημα που δεν έχει εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα.

Η αστυνομία είχε ανακαλύψει τότε ότι ο ΜακΆφι ζούσε με μια 17χρονη και ότι είχε αρκετά όπλα στο σπίτι του. Ο επιχειρηματίας έκανε μια απίστευτη απόδραση, μια υπόθεση που παρακολουθούσαν στενά τα μέσα ενημέρωσης επί έναν μήνα.

Το 2015 είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών. Στη συνέχεια δεν απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης… μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 όταν διέφυγε από τη χώρα του της οποίας ήθελε να διεκδικήσει την προεδρία.