Αφαίρεση μάσκας, άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας – Δύο όχι εύκολες αποφάσεις

 Αφαίρεση μάσκας, άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας – Δύο όχι εύκολες αποφάσεις

Η ύφεση της πανδημίας συνεχίζεται διευκολύνοντας το πλάνο της κυβέρνησης να προσφέρει προσεχώς επιπλέον βαθμούς ελευθερίας στους πολίτες καταργώντας την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε πρώτη φάση και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεύτερο επόμενο στάδιο.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μάλιστα η απαλλαγή απο τις μάσκες σε υπαίθριους χώρους υπό την προϋπόθεση του μη συνωστισμού θα τεθεί υπόψη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες.

  • Αντίθετα η κατάργηση της ώρας απαγόρευσης κυκλοφορίας κρίνεται οτι ακόμη είναι πρόωρη απόφαση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αξιολογούν θετικά την συνεχή μείωση των κρουσμάτων, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες εντοπίστηκαν κάτω από εκατό κρούσματα στην πρωτεύουσα, συγκεκριμένα 94 στην Αττική και 21 στη Θεσσαλονίκη.

“Ανάσες” έχει αρχίσει να παίρνει και το εθνικό σύστημα υγείας καθώς εκτιμάται ότι η συνεχής μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στις ΜΕΘ, θα οδηγήσει σε λιγότερους από εκατό διασωληνωμένους ασθενείς μέσα στον Ιούλιο.

  • Η έναρξη της χρήσης του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από όλες τις χώρες της ΕΕ την 1η Ιουλίου αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό. Αυτό το χρονικό ορόσημο εξετάζεται να βρει σίγουρα τουρίστες και Έλληνες με πιο ευχάριστη την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους δεδομένης και της ζέστης, χωρίς προστατευτικές μάσκες, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης.

Ωστόσο εύκολες αποφάσεις ακόμη δεν υπάρχουν καθώς η ινδική μετάλλαξη προβληματίζει και δεν ξεφεύγει απο το ραντάρ της κυβέρνησης οτι άλλες μεσογειακές χώρες όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, κάνουν βήματα πίσω εν μέσω τουριστικής σεζόν, καθώς η μεταδοτική αυτή μετάλλαξη έχει ανεβάσει σε πάνω από χίλια τα ημερήσια κρούσματα εκεί.

  • Στην χώρα μας εξάλλου απέχουμε αρκετά από ένα ασφαλές τείχος ανοσίας δεδομένου ότι με μια τουλάχιστον δόση εμβολιασμένο είναι κοντά στο 40% των πολιτών.

Δεδομένη είναι εξάλλου η απόφαση της κυβέρνησης ότι lockdown υπό την έννοια της καθολικής και οριζόντιας περιστολής οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων δεν θα ξαναεπιβληθεί.

Αντίθετα θα επιστρατευτούν αν χρειαστεί, στοχευμένες παρεμβάσεις είτε σε μεμονωμένες περιοχές είτε σε ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν αποκτήσει ανοσία.