Ηλιόπουλος: Νόμος του κράτους τα απλήρωτα 10ωρα και η εργοδοτική αυθαιρεσία με τις ψήφους της ΝΔ

 Ηλιόπουλος: Νόμος του κράτους τα απλήρωτα 10ωρα και η εργοδοτική αυθαιρεσία με τις ψήφους της ΝΔ

«Με τις ψήφους της ΝΔ χθες, τα απλήρωτα 10ωρα και η εργοδοτική αυθαιρεσία έγιναν νόμος του κράτους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

ίπε ειδικότερα ότι «πυρήνας του νομοσχεδίου που ψήφισε χθες η ΝΔ είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες γίνονται πλέον ο κανόνας και οδηγούν κατευθείαν σε μειώσεις μισθών». Πρόσθεσε ότι «είναι κοινή λογική πως όταν έχουμε 17% ανεργία, ατομική σύμβαση εργασίας, σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα έχει στην πράξη καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης».

Θερμό καλοκαίρι: Μετά το εργασιακό… ασφαλιστικό, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, πρωτόκολλα Πρεσπών

Ανέφερε ότι «κεντρικό στοιχείο του νόμου είναι επίσης το να γίνονται πιο ευέλικτες οι απολύσεις, καθώς για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο μία απόλυση που έχει κριθεί από δικαστήριο ως παράνομη και καταχρηστική δεν θα συνεπάγεται την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και δεν θα φέρνει μισθούς υπερημερίας, κάτι που μέχρι στιγμής λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τον εργοδότη να προχωρά σε καταχρηστικές απολύσεις». Ακόμη σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται ουσιαστικά η Επιθεώρηση Εργασίας μέσω της μετατροπής της σε “ανεξάρτητη αρχή”, ως συνέχεια μιας πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε».

Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «η ΝΔ, το πιο χρεοκοπημένο κόμμα της Ευρώπης, που χρωστά 340 εκατ. στις τράπεζες, κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι τράπεζες να την “βγάζουν καθαρή” όταν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και κλέβουν το μισθό των εργαζομένων τους». Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι στηρίζει τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες, αυτούς που δεν τηρούν τα ωράρια εργασίας και είχαν απλήρωτες υπερωρίες, και έρχεται τώρα ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τις απλήρωτες υπερωρίες». Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο πεδίο της εργασίας είπε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο σε σχέση με αυτόν του 2010 και υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας πρέπει να αυξηθεί και να διασφαλιστεί ένα σύστημα ισχυρών συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Πρόσθεσε, ότι «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60% ενώ στην Ελλάδα είναι στο 14,7% και η ΝΔ έρχεται σήμερα να γενικεύσει ακόμα περισσότερο τις ατομικές συμβάσεις». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε χθες οι υπερωρίες στη βιομηχανία να αυξηθούν από τις 96 στις 150 ώρες και «βάζει την υπογραφή της στην υποβάθμιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Εν κατακλείδι, ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «όλα αυτά, το νέο μοντέλο φτηνής εργασίας που φέρνει η ΝΔ με απλήρωτα 10ωρα και διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα διώξουν ξανά τους νέους επιστήμονες από τη χώρα, γιατί κανένας δεν θα κάτσει να δουλέψει σε αυτές τις συνθήκες όταν μπορεί να βρει αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα».