“Γενική επιστράτευση” στα… παράθυρα μετά τη διαχείριση με το AstraZeneca – Η μπάλα στην επιτροπή

 “Γενική επιστράτευση” στα… παράθυρα μετά τη διαχείριση με το AstraZeneca – Η μπάλα στην επιτροπή

Με επιστράτευση… στα τηλεοπτικά παράθυρα μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ακόμη και του υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια, επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, που προκάλεσε η ανατροπή των ηλικιακών δεδομένων για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η χώρα μας επέμεινε στην χορήγηση του εν λόγω εμβολίου στους κάτω των 60 ετών, όταν η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών υιοθετούσε ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών το εμβόλιο της Astra Zeneca χορηγείτο κατ’ αποκλειστικότητα στην αρχή ενώ στις ηλικίες 45-60 ετών όταν ο υποψήφιος απέρριπτε το εμβόλιο της Astra Zeneca και αναζητούσε ραντεβού για άλλο εμβόλιο, υφίστατο “πέναλντι” κάποιων ημερών.

Με απλά λόγια, το αλαλούμ που προκλήθηκε επέφερε το απόλυτο επικοινωνιακό αυτογκόλ.

Η γενιά, που εκθειαζόταν ως αυτή που αποστόμωσε τους αντιεμβολιαστές και έδωσε άλλη πνοή στην επιχείρηση “Ελευθερία“, με την τόλμη της να εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο παρά την αρνητική διεθνώς δημοσιότητα που το συνόδευε, τώρα εύλογα νιώθει ανασφαλής.

Επισήμως δια χειλέων της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελια Πελωνη, το θέμα ανάγεται στους επιστήμονες.

  • “Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε αναλυτικά το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση” επισήμανε μη κρύβοντας την ανησυχία της κυβέρνησης να μην επηρεαστεί αρνητικά η πορεία των εμβολιασμών, την ώρα που το περιβόητο τείχος ανοσίας ακόμη αργεί.

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε στατιστικά στοιχεία για να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι η αλλαγή πλεύσης των επιστημόνων, δεν επηρέασε την πορεία του χθεσινού εμβολιαστικου προγράμματος. Σύμφωνα με τα εν λόγω δεδομένα η προσέλευση για το εμβόλιο της Astra Ζeneca άγγιζε χθες το 93%.

Αντίθετα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντινός Λουράντος, υποστήριξε ότι μετά τις δηλώσεις της επιτροπής εμβολιασμού, καταγράφεται απροθυμία να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού στα φαρμακεία για να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πάντως ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca, καλό είναι να προχωρήσουν κανονικά στην δεύτερη δόση εκτός αν υπάρχει αντίθετη ιατρική γνωμάτευση.

Όσο για όσους ξαναέφεραν στο μυαλό την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για …ξεστοκάρισμα τόνισε:

  • “Και τότε πίστευα ότι αυτός είναι άκρατος λαϊκισμός και τώρα το ίδιο πιστεύω και για ένα λόγο παραπάνω. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα, χρόνια εμβολιαστές Παιδιάτρους, είναι μία Επιτροπή την οποία διόρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον κύριο Τσίπρα και Υπουργό τον κύριο Ξανθό. Είναι μία Επιτροπή την οποία διατηρήσαμε, είναι επιστημονικά ακέραιη και κάνει τη δουλειά της” επισήμανε στον Αντ1