Συνέδριο γονιμότητας: Ηχηρή κατάρρευση του κατ’ επίφαση προοδευτισμού

 Συνέδριο γονιμότητας: Ηχηρή κατάρρευση του κατ’ επίφαση προοδευτισμού

Για μια ακόμη φορά τα κοινωνικά δίκτυα έδειξαν το δρόμο και αποκάλυψαν ξανά την επίφαση προοδευτισμού με την οποία (αυτό)προβάλλεται το ελληνικό κράτος σε επίπεδο ανώτατης θεσμικής εκπροσώπησης. Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν αντανακλαστική αλλά θα έχει και συνέχεια.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Μπορεί για λόγους ισορροπίας και σεβασμού να μην στοχοποιείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης η προεδρία της Δημοκρατίας και η ίδια η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρό της τους κυβερνητικούς παράγοντες που δεν «πρόλαβαν» να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από το κατ’ επίφαση επιστημονικό «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας».

  • Το συνέδριο μετά σάλο που προκλήθηκε για τα αναχρονιστικά μηνύματα σε βάρος των γυναικών και της επιλογής τους στη μητρότητα μέσα από ένα πατερναλιστικό και στερεοτυπικό βίντεο, ματαιώθηκε κάτω από μεγάλη κατακραυγή. Η Προεδρία της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της, το ίδιο και η ΓΓ Ισότητας των φύλων, το ίδιο και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Αλλά όπως σημειώνουν πολλοί που σχολίασαν το ζήτημα δημόσια και πάντα στα κοινωνικά δίκτυα «δεν είδαν τους ομιλητές»

Συντηρητισμός

Και μόνο οι συμμετοχές στο συνέδριο θα ήταν αρκετό, αν δεν είδε κάποιος πριν το βίντεο της καμπάνιας, για να προβληματιστεί σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την αρμόδια τομεάρχη στην ανακοίνωσή της να μιλά ευθέως για μια ολόκληρη καμπάνια ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας πάνω σε ένα βαθιά φοβικό και συντηρητικό ακροατήριο.

Η κα Αγαθοπούλου χαιρέτισε όσους «αντιστέκονται στην νέα κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη, στον μισογυνισμό, στον σεξισμό, στην πατριαρχία, τον ρατσισμό» ρίχνοντας τα καρφιά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Alt right

Το φαινόμενο στελέχη της ΝΔ να παρίστανται, να χαιρετίζουν και να στηρίζουν δημόσια και χωρίς περιστροφές ανάλογες κινήσεις δεν είναι σημερινό. Στην ίδια λογική εντάσσουν και την περίφημη καμπάνια στο σταθμό του Συντάγματος του μετρό «με το αγέννητο παιδί» το Φεβρουάριο του 2020 και η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

  • Και όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια όπως εκτιμάται από μια τάση που ακούει στο όνομα alt right – εναλλακτική δεξιά – η οποία δεν απέχει πολύ από τα ακροδεξιά και εθνικιστικά στερεότυπα και με αρκετή δόση αντισυστημισμού.

Ένα ακροατήριο που η ΝΔ φαίνεται ότι δεν κρύβει την πρόθεσή της να το προσεταιριστεί όπως εκτιμούν στελέχη της Αριστεράς για να διατηρήσει το εκλογική της δύναμη.

Όλα αυτά φαίνεται να λειτουργούν και σαν συγκοινωνούντα δοχεία με τον κόσμο που τα ακολουθεί αλλά και εκείνους που προωθούν τις δράσεις και τις κινήσεις αυτές να τροφοδοτούν και άλλες εκδηλώσεις ακόμη και με εθνικιστικό πρόσημο.  

Η φράση μάλιστα της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ με την παρότρυνση στην κυβέρνηση «να είναι πιο προσεκτική», μάλλον ως προειδοποιητική βολή ακούστηκε από την Κουμουνδούρου προς τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη για τα όσα θα ακολουθήσουν σε επίπεδο ιδεολογικής σύγκρουσης την οποία και οι δυο πλευρές επιδιώκουν παρά τα επιχειρήματα περί διχασμού και κλίματος ενότητας που έχει ανάγκη η χώρα.

Προοδευτικός κόσμος

Η ματαίωση του συνεδρίου αναμφίβολα βάζει για μια ακόμη φορά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών.

50 άνδρες έναντι 7 γυναικών και 12 μητροπολίτες είναι το δείγμα της λίστας των ομιλητών και ανάμεσα τους και δυο υπουργοί, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τους έβαλε στο κάδρο με την παρέμβασή του στο τουίτερ κι αν ερωτηθεί στην αποψινή συνέντευξη που παραχωρεί στο star δεν αποκλείεται να ανοίξει τη συζήτηση και σε επίπεδο θεσμών μη εξαιρώντας τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αλλά και το ΕΣΡ που έδωσε την άδειά του για το συγκεκριμένο σεξιστικό όπως σχολιάστηκε σποτ του συνεδρίου γονιμότητας.

Ήδη πάντως η κα Σακελλαροούλου δεν γλίτωσε από την αρνητική κριτική γιατί ως γυναίκα και μάλιστα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε τη σφραγίδα της, έστω και για λίγο, σε αυτή την πρωτοβουλία.

Σχετικά Άρθρα