Lockdown στη Χιλή με τείχος ανοσίας – Γιατί συνέβη – Τι λένε στο libre Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνης

 Lockdown στη Χιλή με τείχος ανοσίας – Γιατί συνέβη – Τι λένε στο libre Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνης

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε ότι υποομάδα επιστημόνων της Επιτροπής έχει αναλάβει εδώ και αρκετές εβδομάδες, να σχεδιάσει και να εισηγηθεί σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα μας, με στόχο την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τόσο από τη δική μας, των Ελλήνων, μετακίνηση σε αγαπημένες τουριστικές περιοχές, όσο και από τα εισαγόμενα κρούσματα λόγω του τουρισμού.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε την προηγούμενη τουριστική περίοδο και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου και ανέφερε ότι μεταξύ των μέτρων που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή -σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- είναι η «αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν τα εμβόλια Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics».

Σχετικά με την παραπάνω έγκριση, το libre ρώτησε τα μέλη της επιτροπής, την κ. Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, αν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή η περίπτωση της Χιλής, όπου χτες, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν νέο αυστηρό lockdown στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας των επτά εκατομμυρίων κατοίκων, εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, παρόλο που, σύμφωνα με το Reuters, έχει εμβολιαστεί περίπου το 75% του πληθυσμού, ενώ και με τις δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 58%.

Η ερώτηση αφορούσε κυρίως το αν έχει προκαλέσει κάποιο προβληματισμό στην επιτροπή η πιθανότητα σύνδεσης της νέας έξαρσης της Covid -σε μία χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο, σε παγκόσμια κλίμακα, όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της νόσου – με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων πολιτών της Χιλής έχει κάνει το κινεζικής προέλευσης Sinovac, το οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ των 3 εμβολίων που εγκρίθηκαν ως απαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα μας. [Συγκεκριμένα, στη Χιλή χορηγούνται 5 εμβόλια: της κινεζικής Sinovac (έχουν χορηγηθεί 17,1 εκατ. δόσεις), της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech (4,5 εκατ.), της αγγλοσουηδικής AstraZeneca (693.600), της καναδοκινεζικής CanSino (300.000) ενώ αναμένεται και το εμβόλιο της Johnson & Johnson].

  • «Όσον αφορά το εμβόλιο Sinovac για τη Χιλή, θα πρέπει να αναλυθούν επί μέρους τα δεδομένα πόσο αποτελεσματικό ήταν. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρχει μέχρι και ελαττωματική παρτίδα», είπε στο libre ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και συνέχισε: «Από όσο γνωρίζω, η έγκριση εδώ πέρα δεν αφορά για χρήση, αλλά μόνο για πιστοποιητικό. Δεν έχουμε δώσει έγκριση. Γνωρίζουμε ότι έχει μία μειωμένη αποτελεσματικότητα και στα μεταλλαγμένα το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Και επίσης, ένα τρίτο στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η επιδημία ξεκίνησε στη Χιλή πριν να έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη δόση σε μεγάλο ποσοστό.

Έχοντας πει όλα αυτά, προφανώς θα πρέπει να δούμε τα επιμέρους στοιχεία για το πού οφείλεται αυτό το γεγονός. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ο αριθμός των θανάτων που παρατηρείται είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που θα περιμέναμε για ένα κύμα τέτοιου μεγέθους».

  • Επίσης, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, πρόσθεσε: «Να σημειώσω ότι λίγο συζητήθηκε σήμερα (χτες) στην Επιτροπή και αυτό που επισημάναμε είναι ακριβώς αυτό που τόνισε ο κύριος Μαγιορκίνης, ότι: ο αριθμός των θανάτων είναι χαμηλός. Οπότε, εικάζουμε ότι μάλλον τα νέα κρούσματα αφορούν μικρότερες ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Θα πρέπει να τα δούμε λίγο με λεπτομέρεια τα στοιχεία για να απαντήσουμε, αλλά αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που έχουμε. Και βέβαια, να επαναλάβω και εγώ ότι το Sinovac είναι από τα εμβόλια τα οποία δεχόμαστε σαν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να έρθει ένας τουρίστας στη χώρα μας, όχι ότι έχει εγκριθεί στην Ευρώπη. Δεν έχει εγκριθεί στην Ευρώπη, οπότε δε θα χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα, ακόμα τουλάχιστον».

Σχετικά Άρθρα