ΗΠΑ: Στα αζήτητα τα μισά εμβόλια της Johnson&Johnson

 ΗΠΑ: Στα αζήτητα τα μισά εμβόλια της Johnson&Johnson

Η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ με το σκεύασμα της Johnson & Johnson μπλοκαριστεί για τα καλά, μετά τη δεκαήμερη παύση στη χορήγησή του, προκειμένου να διερευνηθεί η συσχέτιση του με κάποια σπάνια περιστατικά θρόμβων σε εμβολιασθέντες.

Κι ενώ το συγκεκριμένο εμβόλιο θεωρούνταν πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού είναι μονοδοσικό και δεν απαιτεί τα ειδικά ψυγεία που απαιιτούν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, πλέον πολλοί Αμερικανοί δεν επιθυμούν να το κάνουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, σχεδόν οι μισές από τις 21 εκατ. δόσεις που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ παραμένουν αδιάθετες.

«Από τη λίστα αναμονής πήγαμε στο στάδιο να κάνουμε ίσως μία ή το πολύ τέσσερις δόσεις την ημέρα», σχολίασε στο πρακτορείο η Μισέλ Βάργκας, ιδιοκτήτρια φαρμακείου στη Νότια Καρολίνα. «Ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Ενώ πολλές εταιρείες είχαν κανονίσει, προτού προκύψει το ζήτημα ασφαλείας, να εμβολιάσουν τους εργαζόμενούς τους με J&J, τώρα «πιθανόν το 80% μας λένε «ας μείνουμε στα Pfizer και Moderna», εξηγεί ο Ντέιβιντ Κολ, φαρμακοποιός στη Νεμπράσκα.

Την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαΐου, λιγότεροι από 650.000 Αμερικανοί έκαναν το εμβόλιο της J&J, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% των συνολικών εμβολιασμών. Είναι εξάλλου αρκετά μεγάλη μείωση, σε σχέση με τους σχεδόν 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς με J&J, που γίνονταν την εβδομάδα πριν από την παύση χορήγησής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC η μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση του συγκεκριμένου εμβολίου καταγράφεται σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα και το Γουαιόμινγκ, όπου είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών, αλλά και σε μέρη όπως το Μέιν και το Όρεγκον όπου είναι υψηλοί οι εμβολιαστικοί ρυθμοί.

Η ζήτηση για όλα τα εμβόλια έχει επιβραδυνθεί από τα μέσα Απριλίου, αλλά η πτώση ήταν σημαντικά πιο απότομη για το εμβόλιο της J&J.

Η επιβράδυνση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένες δόσεις του J&J θα λήξουν αχρησιμοποίητες, σε μια εποχή που η παγκόσμια ζήτηση για οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 είναι υψηλή. Ανάμεσα στις 25 εκατ. δόσεις εμβολίων, που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ότι θα δωρίσει σε άλλες χώρες, είναι και δόσεις του εμβολίου της J&J.

Τουλάχιστον 13 παρτίδες του εμβολίου έχουν ημερομηνίες λήξης στις 27 Ιουνίου ή νωρίτερα, σύμφωνα με ιστότοπο της J&J. Δεν είναι σαφές πόσες δόσεις αφορά, αλλά το εμβόλιο έχει διάρκεια ζωής 3 μηνών και οι περισσότερες δόσεις απεστάλησαν στις αρχές Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων 11 εκατομμυρίων την πρώτη εβδομάδα. Η J&J έχει ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις, αλλά ο χρόνος αποστολής είναι αβέβαιος.

Εκπρόσωπος της J&J αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των δόσεων που λήγουν πριν από το τέλος Ιουνίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η J&J συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις υγειονομικές αρχές για να υποστηρίξει τη χρήση του εμβολίου της, δήλωσε ο εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό εργαλείο στην παγκόσμια μάχη κατά του Covid-19. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε στον τερματισμό αυτής της θανατηφόρας πανδημίας το συντομότερο δυνατό», τόνισε η J&J.