ΕΣΥ: Σύγκρουση δυο “κόσμων” – Οι ιδιώτες επιστρέφουν δριμύτεροι, η αντιπολίτευση επί ποδός πολέμου

 ΕΣΥ: Σύγκρουση δυο “κόσμων” – Οι ιδιώτες επιστρέφουν δριμύτεροι, η αντιπολίτευση επί ποδός πολέμου

Οι νεκροί της πανδημίας καταγράφονταν κατά εκατοντάδες καθημερινά από τον Νοέμβριο και έπειτα φτάνοντας πλέον σήμερα και μέσα σε ελάχιστους μήνες στον τραγικό αριθμό των 12 χιλιάδων. Τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται νυχθημερόν επί μήνες σε ένα σύστημα υγείας που είχε μετατραπεί σε αποκλειστικά μιας νόσου, της covid-19. Ο ιδιωτικός τομέας δεν επιτάχθηκε – κανονικά – τελικά.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Κι όμως μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εγκαταλείπει το όραμά του… για περισσότερο ιδιωτικό ΕΣΥ.

Στην ημερίδα «υγεία μου» του Πρώτου Θέματος ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής. Το ΕΣΥ δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να είναι Δημόσιο.  

  • Η συζήτηση περιστράφηκε μάλιστα και γύρω από το γνωστό μότο των πολλών Νοσοκομείων στην ίδια γειτονιά ή σε απόσταση ενός ή δυο χιλιομέτρων. Νέα στερεότυπα της τελευταίας δεκαετίας τα οποία τα ζήσαμε την εποχή που η κυβέρνηση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έβλεπε νοσοκομεία όπως τα δυο λοιμωδών ως βαρίδια της δημόσιας διοίκησης και της ανάπτυξης της χώρας με τις απολύσεις νοσηλευτικού προσωπικού ή το κλείσιμό τους τελικά (ήρθε η πανδημία να αναδείξει την τραγική ειρωνεία) να μετουσιώνεται σε μνημονιακή ευλογία, όπερ και εγένετο.

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό» ανέφερε ο Πρωθυπουργός δίνοντας ένας σαφές και αναλυτικότερο μπούσουλα για το τι έχει στο μυαλό του σε σχέση με τη λειτουργία του ΕΣΥ.

Ο «ορθολογικός χάρτης υγείας» που σχεδιάζει η ΝΔ για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τίποτε άλλο από το δρόμο της επιστροφής στις εμονικές λογικές και τους δογματισμούς κατά του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Λογικές που όπως παρατηρούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αργήσουν να ακουστούν όχι μόνο από κυβερνητικά στόματα αλλά και από συστημικές πένες και δημοσιολόγους οι οποίοι μάλιστα μπορεί και να νόσησαν και το δημόσιο νοσοκομείο με τις πενιχρές αμοιβές σε κορυφαίους γιατρούς, νοσηλευτές και επιστήμονες να τους είχε αγκαλιάσει και τους έκανε καλά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις μερικές μονιμοποιήσεις του έκτακτου προσωπικού αντέτεινε 15.000 προσλήψεις σε πρώτο χρόνο γιατρών και νοσηλευτών. Μίλησε για ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνολικά αναβάθμιση των παροχών του κρατικού συστήματος υγείας.

Κοινωνικό συμβόλαιο

«Η κοινωνική διάσταση της υγείας» που ήταν και ο τίτλος του ygeiaou , θα είναι μια από τις γραμμές που θα χαραχτούν πάνω στις άλλες που τραβούν διαρκώς τα δυο κόμματα.

Το χάσμα σε επίπεδο ρητορικής και όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές θα μεγαλώνει και εκεί θα επιχειρηθεί και από τις δυο πλευρές να χτιστεί το πεδίο σύγκρουσης των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών.

  • Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η ιστορική αναδρομή που έκανε ο κ. Τσίπρας στη δεκαετία του 80 όταν το ΠΑΣΟΚ έστηνε το ΕΣΥ θυμίζοντας ότι και τότε η ΝΔ «στη Βουλή μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα και καταψήφιζε».

Με τις δοξασίες να υποχωρούν στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο εξαιτίας της πανδημίας που ανέδειξε παγκοσμίως την αξία του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης και της υγείας ως ύψιστο αγαθό ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να καταστήσει και πάλι ηγεμονική την αντίληψη υπερ του ισχυρού κρατικού ΕΣΥ και πάνω σε αυτό σε το κοινωνικό συμβόλαιο συντάσσει ήδη κι ένα συμβόλαιο με τους εργαζόμενους του τομέα υγείας. Εκτός από τις προσλήψεις δεσμεύεται για διπλασιασμό των μισθών με εισαγωγικό μισθό για τους πρωτοδιόριστους στις 2.000 ευρώ.   

Σχετικά Άρθρα